Video viser gidseltagning i Politigårdens Fængsel

Anklager Maria Cingari viser onsdag i Københavns Byret videooptagelser af den timelange gidseltagning mellem to fanger i Politigårdens Fængsel i København tilbage i april sidste år.

Episoden udspillede sig på taget af Politigårdens Fængsel, da fangerne var på gårdtur.

På videoen ses de to mænd tale sammen i et par minutter, inden den tiltalte AHL giver medfangen en seddel. På sedlen, som medfangen sætter sin underskrift på, står der ifølge anklageskriftet: "Jeg er frivillig i det her".

Cirka 10 minutter senere griber den tiltalte AHL pludselig fat om halsen på medfangen og trykker et hjemmelavet våben ind mod hans hals.

AHL forklarer dog, at han blot trykkede sin tommelfinger ind mod gidslets hals og ikke våbnet, der var fremstillet af to tandbørster, som han havde smeltet sammen og spidset til.

Sagens tvist er i øjeblikket, om gidseldramaet var planlagt eller ej. Den 35-årige tiltalte AHL hævder, at det hele var iscenesat for at råbe medierne op og afsløre elendige forhold i fængslet.

Men den forklaring køber anklageren altså ikke, og hun kræver den 35-årige hjemmerøveridømte straffet med forvaring.

Umiddelbart efter overfaldet rykker de to mænd en bænk ned bagest i den lille sikrede gård, så gidseltageren får frit udsyn mod gårdens ene dør.

- Så kan vi se, hvad der foregår. Og jeg var også klar over, at der måske ville komme nogen og forsøge at skyde mig. Der gør de jo, hvis de kan komme til det, forklarer AHL foran de tre dommere og otte nævninge.

Mens de to mænd sidder på bænken, deler de en smøg, og der går et kvarters tid, inden to fængselsbetjente dukker op.

Under den godt fire timer lange gidseltagning tager Politiets Aktionsstyrke plads på Politigårdens tag. Området omkring bliver afspærret, og en ambulance bliver kørt i stilling.

Optrinnet får først en ende, da AHL's forsvarsadvokat, Finn Walther Petersen, på videoen dukker op i døren ind til gården og får overdraget sedlen. Øjeblikket efter kaster AHL våbnet fra sig, lægger sig ned på maven og overgiver sig.

Gidslet, der er en indsat i 20'erne, skal give sin version af historien onsdag eftermiddag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip