Vidne i Saxenhøj-sag: Han lød bange og ustabil

En enspænder, der helst ville være for sig selv. Sådan beskriver et vidne tirsdag i Retten i Nykøbing Falster en 29-årig mand, som er anklaget for dobbeltdrab.

Manden, som er psykisk syg, er blandt andet tiltalt for at have dræbt to mænd og forsøgt at dræbe en tredje med en kniv på forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing på Lolland i foråret sidste år.

Op til hændelsen havde den tiltalte fået det værre, fortæller det kvindelige vidne, som arbejder på Saxenhøj og var den tiltaltes kontaktperson.

Hun havde været væk på ferie og kom tilbage dagen inden hændelsen. Her konstaterer hun, at den 29-årige mand har fået det psykisk værre.

- Han lyder bange. Han lyder ikke stabil, fortæller kvinden.

Den 29-årige havde haft en truende adfærd over for nogle af vidnets kolleger og blandt andet truet med en attrappistol.

Kvinden fortæller, at hun mener, at han bør indlægges. Hun kontakter derfor blandt andet den retspsykiatriske afdeling på Oringe i Vordingborg, hvor den 29-årige var indlagt, inden han kom til Saxenhøj, for at få rådgivning.

Men dagen efter, 7. maj 2014, dræber den dengang 28-årige psykisk syge mand en 69-årig læge og en 40-årig socialrådgiver samt sårer en anden beboer fra Saxenhøj.

Lægen mistede livet på stedet, mens socialrådgiveren døde af sine kvæstelser otte dage senere. Beboeren overlevede.

- Han (den 40-årige socialrådgiver, red.) kommer nærmest sidelæns løbende, og så lægger han sig ude på græsset. Han råber: Han slår os ihjel. Ring 112. X (den 69-årige læge, red.) er derinde, fortæller kvinden om episoden.

En andet vidne, som også arbejder på Saxenhøj, fortæller, hvordan han prøvede at stoppe lægens blødninger med håndklæder og viskestykker.

- Jeg er meget bevidst om, at X (tiltalte, red.) befinder sig inde på sit værelse.

- Jeg kunne høre ham nynne, siger han.

Den 29-årige nægter sig skyldig og mener, at han handlede i nødværge. Han har tidligere forklaret, at han stak lægen og socialrådgiveren, fordi de ifølge ham kom for at tvangsindlægge ham.

Der er afsat tre dage til retssagen, som behandles som en nævningesag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip