Vidne: Terrortiltalt pralede med IS-kamp i fængslet

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Hvad der begyndte som et godt venskab med en indsat i Vestre Fængsel udviklede sig ganske hurtigt til et ubehageligt bekendtskab fyldt med snak om hellig krig og henrettelser.

Det er forklaringen fra et vidne i Retten i Glostrup, der har afsonet i fængslet på samme tid som en 24-årig dansktyrker, HC, der er tiltalt for at lade sig hverve af Islamisk Stat (IS).

Forklaringen er givet 8. marts i år og blev onsdag læst op i Retten i Glostrup.

- HC fortalte, at han havde været i Syrien, og at han var blevet trænet hos Islamisk Stat og senere var taget i krig. Han havde været i hellig krig og skåret hoveder af, lyder det.

Den terrortiltalte og vidnet havde lært hinanden at kende i fængslet, da de begge kunne tale tyrkisk. HC gav både mad og tøj til vidnet, da de to lærte hinanden at kende.

Efter at have tilbragt tid sammen i knap en uge gik det dog op for vidnet, at den tiltalte sad i fængslet på grund af en terrortiltale, og at han billigede IS' gerninger.

Det fremgår af forklaringen, som senioranklager Natalja Lindberg onsdag læser op.

- HC tændte ofte arabisk tv, og sagde, at det var hans løver og brødre, der kæmpede, når der blev vist billeder af Islamisk Stat, forklarede vidnet i marts.

- Han nævnte en masse navne, som han havde begået jihad med i Syrien. Efter et angreb i Paris sagde han, at han kendte en af dem, der havde været med til det.

- Han glædede sig til, at der i sidste ende ville blive dannet en islamisk stat.

Til at begynde med troede vidnet, at den tiltaltes ytringer kun var pral, og at han overdrev sine gerninger. Efter noget tid gik det dog for ham, at det ikke var tilfældet.

Han fortæller også, at HC ivrigt forsøgte at få andre indsatte til at læse Koranen.

Den 24-årige formodede syrienkriger er som den første dansker tiltalt for at lade sig hverve af en terrororganisation. Han er blandt andet tiltalt for at være rejst til Syrien i 2013 og her tilslutte sig Islamisk Stat. Han er også tiltalt for at ville støtte gruppen økonomisk.

/ritzau/