Vidner: Eksplosioner og skud nær indkøbscenter i Jakarta

Politiet i Jakarta mistænker en indonesisk gruppe med tilknytning til Islamisk Stat (IS) for at stå bag angrebet i den indonesiske hovedstad torsdag morgen dansk tid.

Politiet oplyser ifølge AFP, at det anser de dødbringende skyderier og eksplosioner i Jakarta for at være en kopi af angrebet i Paris i november.

- Der er en stærk mistanke om, at en Isis-knyttet gruppe i Indonesien står bag, siger polititalsmand Anton Charliyan til AFP og bruger et andet navn for Islamisk Stat.

- Ud fra det, vi har set i dag, følger gruppen det samme mønster af angreb som det i Paris, siger han uden at uddybe nærmere.

Oplysningen kommer, efter chefen for landets efterretningstjeneste tidligere torsdag afviste, at Islamisk Stat skulle stå bag eksplosionerne, som ifølge politiet har efterladt fem mistænkte gerningsmænd og to civile døde samt ti sårede.

- To var selvmordsbombere, mens de andre tre blev skudt, mens de forsøgte at kaste bomber, siger polititalsmand Muhammad Iqbal til AFP om de fem formodede angrebsmænd.

I december truede den militante bevægelse Islamisk Stat Indonesien og opfordrede sine krigere til at have Indonesien "i kikkerten".

- Vi har tidligere modtaget trusler fra Islamisk Stat om, at Indonesien vil være i fokus, sagde polititalsmand Anton Charliyan tidligere torsdag til journalister.

Omkring klokken 9.30 dansk tid genvandt politiet kontrollen over den indonesiske hovedstad, efter at seks eksplosioner havde ramt byen. Det oplyser landets vicepolitichef, Budi Gunawan, ifølge AFP.

- Sikkerhedssituationen i centrum af byen er nu under kontrol. Angrebet er overstået, og der er ikke flere gerningsmænd på fri fod, lød det.

Al Jazeera rapporterede tidligere torsdag, at en hollandsk FN-medarbejder er blandt de dræbte.

Det afvises dog ifølge AFP af den hollandske ambassade i Jakarta, som oplyser, at en hollandsk statsborger er blandt de sårede.

Vicepolitichefen bekræfter ifølge AFP, at to civile er blevet dræbt, og at det samlede antal eksplosioner er seks.

Indonesiske medier rapporterer om op mod 17 dræbte, men det er ikke bekræftet fra officielle kilder.

Eksplosionerne skete tilsyneladende nær et indkøbscenter i byen og nær et FN-kontor.

Ifølge oplysninger fra det amerikanske nyhedsbureau AP ramte flere af eksplosionerne også i et nabolag, hvor den tyrkiske og pakistanske ambassade ligger.

Øjenvidner beretter, at betjente og 10-14 ukendte gerningsmænd skød mod hinanden ved en Starbucks-kaffebar, hvor en af eksplosionerne fandt sted, og sikkerhedsstyrker senere rykkede ind.

- Starbucks-caféens vinduer er blæst ud. Jeg kan se tre døde mennesker på gaden. Der har været en pause i skyderiet, men en person er oppe på bygningens tag, og politiet sigter på ham med deres våben, lød det tidligere torsdag fra en fotograf fra Reuters.

Den danske ambassade i Indonesien skriver på sin hjemmeside, at danskere bør holde sig fra offentlige steder.

- Alle danskere opfordres til at udvise agtpågivenhed og holde sig fra offentlige pladser på grund af mulige terroranslag i Jakarta, skriver ambassaden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip