Vietnams nye premierminister vil bekæmpe korruption

Nationalforsamlingen i Hanoi har torsdag som forventet udpeget Nguyen Xuan Phuc som Vietnams premierminister for de næste fem år.

Den 61-årige politiker, der har været vicepremierminister siden 2011, blev i januar nomineret som den eneste kandidat til posten, og da Kommunistpartiet er det eneste parti i landet, lå resultatet af dagens afstemning på forhånd fast.

Han fik da også opbakning fra 475 af de 480 medlemmer af parlamentet.

Phuc er udvalgt af partiet som en del af et magtfuldt triumvirat, der skal lede landet de kommende fem år.

De to andre er partiets absolutte topfigur, generalsekretær Nguyen Phu Trong, samt Tran Dai Quang, der i sidste uge blev valgt som præsident. Den fornemme titel er dog mest af ceremoniel karakter.

Den nye premierminister får en lunken modtagelse af mange iagttagere.

- Nguyen Xuan Phuc er ikke noget særligt. Jeg har intet håb om større forandringer i hans tid, siger general i hæren Nguyen Trong Vinh til nyhedsbureauet AFP.

Tidligere premierminister Nguyen Tan Dung har efterladt sig et blandet omdømme.

Han roses for at have gjort meget for erhvervslivet og økonomien, men han kritiseres også for at have efterladt en dårligt fungerende og ineffektiv offentlig sektor. Desuden mener mange, at han har vendt det blinde øje til den udbredte brug af korruption.

Efter afstemningen blev Phuc svoret ind som premierminister, og han lovede i en tale i parlamentet, at han vil forbedre erhvervslivets vilkår, bekæmpe korruption og beskytte Vietnams suverænitet.

En væsentlig opgave for regeringen bliver at opretholde det høje væksttempo, skriver nyhedsbureauet Reuters. Vietnams økonomi er blandt de hurtigst voksende i Asien med en fremgang på 6,7 procent i 2015.

Officielt vil den nye regering styre landet fra lørdag, når Nationalforsamlingen har sagt god for samtlige nye ministre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip