Viggo Mortensens danske stædighed hjalp ham i rolle

admin

426 uger siden

|

19/05/2016

Dagens topnyheder

Han er selv vokset op med en dansk far, og den opdragelse og de karaktertræk, han har arvet fra sine danske forfædre, hjalp skuespilleren Viggo Mortensen, da han gik ind i rollen som far til seks børn i filmen "Captain Fantastic".

Det fortæller skuespilleren, da Ritzau møder ham under den prestigefyldte filmfestival i Cannes, hvor filmen dyster i sidekonkurrencen "Un Certain Regard".

Filmen handler om Ben, der i mere end ti år har boet i naturen med sine seks børn. Her sørger han selv for deres undervisning, de skaffer selv al deres mad i skoven, og børnene lærer allerede fra en ung alder at overleve i vildmarken.

Men en tragisk begivenhed tvinger familien til et møde med civilisationen.

- Min egen far voksede op på landet. Hans far lærte ham at jage og fiske, lige som han selv havde lært af sin far, og min far gav det videre til mig.

- Vi camperede meget, og jeg har altid elsket at være ude i naturen lige siden, jeg var lille. Jeg følte, at jeg tog mit perspektiv på det med i filmen, siger Viggo Mortensen.

I filmen er Bens opdragelsesmetoder alternative, men kontante.

Børnene bliver behandlet som ligeværdige, men der er også høje forventninger til dem. Gør man noget, så gør man det ordentligt. Og det er noget, skuespilleren genkender fra sin egen opdragelse.

- Min far og hans side af familien har en god portion stædighed. Når man begynder på noget, så gør man det færdigt. Også selv om det ikke bliver et perfekt resultat. Sådan har jeg det også, siger Viggo Mortensen, der dog ikke er i tvivl om, at hans karakter, Ben, vil børnene det bedste.

- Han er en kriger i kærlighedens tegn. Hans hengivenhed over for børnene og hans kærlighed til dem kan man ikke sætte spørgsmålstegn ved, siger han.

Bag filmen står instruktøren Matt Ross, der med "Captain Fantastic" har lavet sin kun anden spillefilm.

- Det var min egen rolle som far, der inspirerede mig til filmen. Jeg tænkte meget over, hvordan jeg gerne ville være som far. Der er jo ingen guidebog, siger han.

Det var ikke svært for ham at få Viggo Mortensen med på holdet.

- Jeg har været enormt ivrig for at fortælle denne historie. Det er et af de bedste manuskripter, jeg har læst de senere år. Der sætter så mange tanker i gang, siger han.

Filmen får premiere i Danmark 4. august.

/ritzau/