Vikings-stjerne: Kvinder kan da også slås

Inden hun blev skuespillerinde, var Kathryn Winnick et kendt navn i kampsportskredse.

Allerede som 13-årig fik hun sit første sorte bælte, og siden da har den hårdtslående canadier konkurreret i landsstævner, ligesom hun er kvinden bag flere succesfulde Tae Kwon Do-skoler i og omkring Toronto, og også kan kalde sig uddannet bodyguard. I sidste ende var det dog skuespillet, der trak.

Men hendes baggrund som kampsportsudøver har i den grad hjulpet hende i karrieren som skuespiller - ikke mindst i rollen som Lagertha i den populære HBO-serie "Vikings", hvor hun selv er med til at bestemme, hvordan det skal se ud, når hun kæmper som skjoldmø.

- Det er fedt, at jeg får så meget indflydelse på kampscenerne, men det er en helt anden måde at kæmpe på, end når jeg laver kampsport. I vikingetiden kæmpede man, fordi nogen stod i vejen og skulle slås ihjel - ikke for at vise sig, siger Kathryn Winnick, der nyder rollen, hvor hun spiller ekskone til hovedpersonen, vikingen Ragnar Lothbrok, med hvem hun har en søn.

- Publikum har måske ikke været vant til at se en kvinde, der ikke bare er stærk som person, men som også kan slås. Hun er både mor og kriger, men det var kvinder dengang. De var skjoldmøer, forklarer Kathryn Winnick, der godt kan se noget af sig selv i rollen som Lagertha.

- Jeg elsker, at hun har en krigermentalitet og altid vil gøre det rigtige. Det prøver jeg selv at gøre. Hun siger, hvad hun mener og er meget loyal. Og så er hun familiemenneske, og det er nogle ting, der også er vigtige for mig, siger hun.

Da hun først fik rollen i serien, der nu går ind i sin fjerde sæson, var det især muligheden for at spille en stærk, men nuanceret kvinde, der tiltalte hende.

- Da jeg læste manuskriptet tænkte jeg, at jeg rigtig gerne ville lave det. Også på grund af at det er Michael Hirst, der har skrevet den. Det var en ekstra bonus. Han er god til at skrive stærke kvinder, fortæller hun om manuskriptforfatteren, der har formet hendes rolle.

- Lagertha har op- og nedture, og for hende gælder det virkelig, at det, der ikke slår hende ihjel, gør hende stærkere. Hun er en stærk person, men hun har også sine usikkerheder som kvinde. Og det er vigtigt at vise, synes jeg. Hun har også konflikter med sig selv og fejl, ligesom man har i virkeligheden. Min udfordring er at vise sårbarheden i hendes styrke, siger Kathryn Winnick.

Fjerde af sæson af "Vikings" havde premiere den 19. februar på HBO Nordic.

/ritzau/FOKUS

 

Dagens Gossip