Vilhelmsen: Jeg har et stort ansvar for valgnederlaget

Skrevet af admin

|

19/11/2013

Dagens topnyheder

Kommunalvalget 2013 ligner en katastrofe for SF, selv om partiet formentlig kan holde fast i de to borgmesterposter i Lejre og Syddjurs Kommune.

For på tværs af landet får partiet en massiv lussing af danskerne. SF bliver slagtet i flere kommuner og står til at måtte forlade en stor del af deres pladser i landets byråd.

SF var ellers ved det seneste kommunalvalg landets tredjestørste parti, men står til at blive mere end halveret med et fald fra 14,5 til 6,5 procent.

SF's formand, Annette Vilhelmsen, takkede ved sit partis valgfest på Kunsthal Charlottenborg i København de trofaste støtter og medlemmer, der i regn og blæst har hængt plakater op, delt valgmateriale ud og i det hele taget har kæmpet for mandater til partiet.

- Det havde været sjovt at stå her i aften med armene i vejret og et fantastisk resultat. Sådan er det ikke gået. Det er ikke jeres skyld. Det er klart, at jeg har et stort ansvar. Jeg er formand for SF, siger hun og fortsætter:

- Det er jeg, når det går op og det går ned.

Nu skal både hun og resten af partiet i tænkeboks for at finde ud af, hvordan de kommer tilbage fra krisevalget.

- Jeg synes ikke, at det er tilfredsstillende, men nu er det sådan, at det er. Vælgerne har jo afgivet deres stemme, og så tager vi selvfølgelig det til efterretning. Jeg tror, at der er mange forklaringer på det. Det må vi finde ud af nu, siger Vilhelmsen.

Hun peger blandt andet på, at flere SF'ere har været med til at omstrukturere på skoler og daginstitutioner i kommuner landet over, men det hører ifølge formanden med, når man har magten.

Derudover har det kostet stemmer, at partiet har været med i regeringen de seneste to år.

- Det har selvfølgelig en pris at være med til at tage ansvar og sidde i regering, men jeg vil stadig sige, at SF er med til at gøre en stor forskel, og det har de lokale kandidater også været de sidste fire år, siger hun og tilføjer:

- Vi har også på landsplan haft vores at se til de seneste år, og det, tror jeg, slår igennem, selvom vi almindeligvis siger, at landsresultatet ikke ses på kommunalvalget, men det tror jeg, at man kan i denne situation.

Samtidig afviser Vilhelmsen dog, at det dårlige resultat får konsekvenser for hendes fremtid som formand.

I Kerteminde, der er Annette Vilhelmsens hjemby, vender vælgerne også ryggen til SF. De mister tre mandater efter et stemmefrafald på over 10 procentpoint.

/ritzau/