Villaejer finder 5500 år gamle flintøkser i haven

Det var en noget overrasket villaejer i Taastrup, der i forbindelse med nedgravning af en trampolin fandt ni store, 5500 år gamle flintøkser i sin have.

De cirka 30 centimeter lange økser, hvoraf nogle er fint slebne og andre uforarbejdede, er fra den såkaldte tragtbægerkultur eller begyndelsen af bondestenalderen.

Økserne har aldrig været brugt som økser, men er udelukkende produceret for at ofre dem til den tids guder, oplyser Kroppedal Museum i Vridsløsemagle.

- På dette tidspunkt i bondestenalderen begynder vi at fælde skoven og opdyrke jorden og flintøkserne, som har et mellemeuropæisk forbillede, produceres lokalt og er i høj kurs, skriver museet i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Flinten har været et værdifuldt råmateriale, og sjældne gange finder arkæologerne flere store økser, der er nedgravet som offer til guderne - det har været vigtigt for bondestenalderens mennesker at stå sig godt med de højere magter.

Taastrup-borgeren gjorde det helt rigtige og kontaktede Kroppedal Museum, som straks tog på besøg på findestedet.

De ni økser vil nu blive indleveret til Nationalmuseet for at blive danefæ-behandlet, men inden vil de i en kort periode blive udstillet på Kroppedal Museum. Udstillingen af økserne åbner 14. november og kan ses til og med den 13. december.

Efter aftale med den heldige haveejer vil arkæologer fra Kroppedal Museum snarest undersøge, om nedgravningen skulle rumme andre fund.

/ritzau/

 

Dagens Gossip