Vindudviklere advarer minister mod fiasko

Skrevet af admin

08/07/2014

Mest læste i dag

Regeringen og Venstre har sat prisen på el fra kystnære havvindmøller for lavt til, at det kan betale sig for vindudviklerne at fortsætte den samlede udbygning af vindenergi, som forudsat i det brede energiforlig fra 2012.

Det mener tre vindudviklere, der i et brev til klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) råber vagt i gevær.

Vækstforhandlingerne mellem regeringen og Venstre har reduceret i udbygningen med kystnære havvindmøller fra 450 til 350 megawatt. Politikerne vil sætte prisloft på 70 øre per kilowatt-time på el fra kystnære havvindmøller.

Derfor truer de kystnære havvindmøller den resterende udbygning af vindenergi med havvindmøller, der ifølge energiforliget fra 2010 skal udgøre 50 procent af det danske elforbrug i 2020.

- De kystnære havmøller er et vigtigt supplement til vindmøller til havs. Energien skal ikke transporteres nær så langt, hvilket bringer prisen på energien ned.

- Hvis vi får skabt de nødvendige rammer, vil vi være i stand til at levere grøn energi, som er 25 procent billigere, end prisen blev ved det seneste store udbud af havvindmøller. Det betyder, at forbrugerne og staten kan spare mange milliarder kroner, siger Lars Therkildsen, der er direktør i Hofor, hovedstadens forsyningsselskab.

Det er Hofor der sammen med vindudviklerne Wpd Offshore Denmark og NOE Vind har henvendt sig til klimaministeren.

De mener, at et prisloft på 75-85 øre vil sikre, at udviklerne ikke går på kompromis med kvaliteten og samtidig når deres minimale afkastmål, der er på syv-otte procent.

- Der er meget langt op til de 105 øre per kilowattime som Dong Energy har sikret sig på Anholt-parken, hvor de var de eneste bydere i 2010.

- Den markant lavere afregningspris for el fra kystnære møller vil resultere i en milliardbesparelse for elforbrugerne, siger Lars Therkildsen med henvisning til statens egen energikæmpe Dong.

Gennemføres prisloftet på 70 øre, bliver økonomien for dårlig.

- Økonomien hænger ikke sammen med så lav en afregningspris, og derfor er der fare for at udbygningen med de kystnære møller bliver en fiasko længe inden, den er kommet i gang, Lars Therkildsen.

/ritzau/