Vinterblege danskere skal passe på i forårssolen: Husk de tre 'S'er, advarer eksperter

Efter en lang vinter, hvor solen har været en sjælden gæst på de nordlige breddegrader, er den igen begyndt at varme danskernes vinterblege ansigter.

Det betyder også, at man skal tænke sig om, når man opholder sig i solen. For man kan sagtens blive alvorligt solbrændt, selvom termometeret endnu ikke har nået absolutte sommertemperaturer.

Det er advarslen fra projektchefen i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens solkampagne, Peter Dalum.

- Forårssolen snyder tit, fordi vi har en kold vind, men samtidig er UV-indekset ret højt. Det betyder, at vi ofte ikke tænker over, hvor meget soleksponering vi får, siger han til Ritzau.

Samtidig er vores hud sart efter en lang vinter, og tilsammen skaber det ideelle forhold for en solid forårssolskoldning, advarer Peter Dalum.

- Vi mangler den naturlige solbeskyttelse i foråret, fordi vores hud er ret lys efter vinteren. Mange går ud med lys, ubeskyttet hud lige nu, og så risikerer man altså at blive skoldet.

Derfor er det vigtigt at tænke sig om, hvis man vil undgå solforbrændingerne, som på sigt i værste fald kan føre til hudkræft. Dertil har Kræftens Bekæmpelse tre gode råd, som alle begynder med s: skygge, solhat, solcreme.

Udover de tre s'er er det en god tommelfingerregel at beskytte sig mod solen, hvis UV-indekset, som i Danmark er mellem ét og syv, ryger over tre, anbefaler Peter Dalum.

Dermed kan man forebygge en yderst kedelig statistik med simple midler, påpeger projektchefen for solkampagnen.

- Op mod 90 procent af alle hudkræfttilfælde skyldes vores egen opførsel i solen og solarier. Det betyder også, at op til 90 procent kan forebygges, siger Peter Dalum.

Næsten hver dag er modermærkekræft, ifølge Peter Dalum, skyld i en danskers død.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip