Virgin-milliardær: Drømmen om rum-turisme fortsætter

Den britiske forretningsmand Richard Branson siger, at han er fast besluttet på at lære af fredagens tragiske ulykke, hvor et af hans rumfartøjer eksploderede og styrtede ned under en testflyvning nord for Los Angeles i Californien.

Men drømmen om kommercielle rumrejser lever fortsat, understreger han.

Den excentriske milliardær står bag virksomheden Virgin Galactic, som har udviklet det nedstyrtede rumfartøj.

Han er lørdag landet i Californien for at mødes med sine ansatte efter ulykken, der kostede andenpiloten livet, mens førstepiloten er hårdt såret efter at have benyttet katapultsædet, inden SpaceShipTwo styrtede til jorden i Mojave-ørkenen.

- Vi skylder vores testpiloter at finde ud af præcis, hvad der gik galt, og når vi har fundet ud af det, og hvis vi kan overkomme det, så vil vi helt sikkert sørge for, at drømmen lever videre, siger Branson til journalister i Mojave Air and Space Port, som huser Virgin Galactics rumprogram.

- Vi forstår, hvor risikabelt dette projekt er, og vi presser ikke på i blinde. Det ville være en hån mod alle, der er berørt af denne tragedie, siger han.

Ifølge Branson samarbejder Virgin med havarimyndighederne i USA om efterforskningen.

- Vi vil lære af det, der gik galt, finde ud af, hvordan vi kan forbedre sikkerheden og indsatsen, og så komme videre sammen, siger den britiske Virgin-ejer, der understreger, at sikkerheden altid har haft førsteprioritet.

Lørdag ankom et efterforskningshold fra det nationale råd for transportsikkerhed, NTSB, til stedet, hvor rumfartøjet styrtede ned. Havarieksperterne skal prøve at stykke sammen, hvad der forårsagede ulykken.

- Det var en testflyvning, og testflyvninger er typisk godt dokumenterede i form af data. Vi kan have masser af bevismateriale, som kan hjælpe os til at undersøge processen, siger formanden for NTSB Christopher Hart.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip