Vismænd: Højere boligskat kan forhindre ny boligboble

Regeringen bør lade de danske boligejere betale mere i ejendomsværdiskat, hvis risikoen for en ny boligboble skal mindskes. Det konkluderer formandskabet for Det Økonomiske Råd.

De uafhængige vismænd vurderer, at regeringen bør gøre op med skattestoppet på boliger og lade skatten stige til én procent af ejendommens værdi. Det vil øge boligejernes skattebetaling med typisk omkring 50 procent.

- Det vil med det samme virke stabiliserende for boligmarkedet og økonomien som sådan og reducere behovet for pludselige indgreb, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i kommentar.

- På længere sigt vil det mindske favoriseringen af investeringer i ejerboliger, og det vil forbedre de offentlige finanser og for eksempel give mulighed for at nedsætte beskatningen af arbejdsindkomst, tilføjer han.

Opsvinget i dansk økonomi er så tilpas solidt, at det vil være det helt rigtige tidspunkt at hæve skatten på boliger lige nu, konkluderer vismændene i forårets rapport.

De ekstremt lave renter, olieprisfald, svækkelsen af den effektive kronekurs og ny økonomisk fremgang kan føre til kraftigt stigende ejendomspriser, som så igen vil falde, når renterne finder tilbage på et normalt niveau.

- I det lys spiller skattestoppets nominalprincip, der indebærer en fastlåsning af ejendomsværdiskatten til niveauet i 2001, en uheldig rolle, skriver vismændene:

- Fastlåsningen afkobler beskatningen fra udviklingen i boligpriserne og fjerner dermed et vigtigt bidrag til at stabilisere konjunkturerne.

For at afbøde slaget for boligejerne, foreslår vismændene en overgangsordning med en skatterabat.

- Dermed er skattens størrelse uafhængig af den fremtidige udvikling i boligpriserne, og den sikrer, at de nuværende boligejeres skattebetaling i første omgang er fast, og derefter kun forøges gradvist, skriver vismændene.

I øjeblikket ligger boligpriserne omkring ti procent højere, end de ville have gjort med et mere normalt renteniveau, lyder det i vismandsrapporten.

Ejendomsværdiskatten har været fastfrosset i kroner og øre siden 2001, og dermed har inflationen gradvist udhulet skatten.

De økonomiske vismænd har før talt for at ophæve fastfrysningen af ejendomsværdiskatten, men forslaget møder gang på gang politisk modstand fra både rød og blå blok i Folketinget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip