VKO forlader forhandlinger om vandselskaber

Det bliver ikke muligt at nå til enighed om en ændring af vandsektorloven blandt de politiske bagmænd.

Det står klart, efter at Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative har forladt forhandlingerne i Miljøministeriet.

- Vi kan simpelthen ikke finde en løsning på skattespørgsmålet, og vi kan ikke blive enige om, hvor store vandselskaberne skal være, før de er omfattet af loven. Vi er blevet enige om, at nu er det nok, siger Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen, til Ritzau.

Hun henviser til det forhold, at vandværkerne har vist sig at få langt større skatteregninger, end man regnede med, da man udskilte dem i statsejede selskaber med vandsektorloven fra 2009.

Det vil ifølge beregninger, som Deloitte har foretaget for vandselskabernes forening, Danva, udvikle sig til en ekstraregning på tre til fire milliarder kroner for selskaberne.

Og den vil Dansk Folkeparti af med, så den ikke havnede på kundernes vandregning.

- Vi ville gerne have fundet en løsning, så det ikke bliver forbrugerne, der skal betale for noget, det aldrig har været meningen, at de skulle betale for, siger Pia Adelsteen.

Ifølge hende er ministeren ikke indstillet på at ændre på den del af loven, der påvirker selskabernes skatteforhold, på nuværende tidspunkt.

- Eftersom man ikke var sikker på de tal, der florerede, så ville man sætte et analysearbejde i gang, hvor vi kunne få resultaterne i slutningen af 2015, forklarer Dansk Folkepartis forhandler.

Også spørgsmålet om, hvor store vandværker der skal være omfattet af loven, kunne man ikke nå til enighed om.

Den nuværende grænse er på 200.000 kubikmeter vand. Den vil ministeren kun være med til at fordoble, mens Dansk Folkeparti vil firdoble, og Venstre har et helt tredje krav.

- Vi mener i modsætningen til regeringen, at man bør fritage alle vandværker op til 600.000 kubikmeter vand fra loven, så de undgår for meget bureaukrati og unødvendige omkostninger, skriver Venstres Hans Christian Thorning i en pressemeddelelse.

Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, er chokeret over, at VKO har forladt forhandlingsbordet.

- Der er ikke kommet noget nyt frem om skat, som vi ikke kendte i forvejen. Problemer, som måtte være opstået, stammer tilbage fra en lovgivning, som blev vedtaget under en borgerlig regering. Jeg kan ikke forstå, at de gør dét til et brudpunkt for forhandlingerne, siger Per Clausen.

Striden mellem Skat og vandværkerne skal afgøres ved domstolene. Desuden har regeringen tilbudt blå blok at analysere, om vandværkerne står overfor en milliardregning i ekstra skat, påpeger Per Clausen.

De Radikales ordfører, Lone Loklindt, er også utrolig overrasket, fordi skattesagerne længe har verseret ved domstolene.

- Vi havde chancen for at lave en aftale, som vil forbedre hele lovgivningen på området. Man sætter hele sektorens udvikling og dagligdag på spil, siger Lone Loklindt.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip