VM: Fortidens problemer driller fransk harmoni

Det siger meget om miljøet omkring det franske fodboldlandshold, at der diskuteres, om det er påtaget og spil for galleriet, når de franske spillere jubler sammen over en scoring, som tilfældet var i 3-0-åbningssejren over Honduras i gruppe E.

Den franske presse er fortsat i tvivl om, hvorvidt VM-fiaskoen fra Sydafrika for fire år siden, som kastede landsholdet ud i en kæmpe krise i forhold til befolkningen, er helt ude af truppen.

Frankrigs landstræner, Didier Deschamps, har dog samlet truppen, siger Mikkel Beck, der i dag blandt andet er agent for den franske VM-spiller Lucas Digne.

Skampletten fra 2010, hvor truppen strejkede som støtte til holdkammeraten Nicolas Anelka, der var blevet sendt hjem efter en kontrovers med den daværende landstræner, Raymond Domenech, er væk.

- Der er ingen tvivl om, at stemningen er ekstremt god denne gang. Det er det, jeg hører fra min spiller. Stemningen kan slet ikke sammenlignes med for fire år siden. Problemet i 2010 var, at der var for mange høvdinge på holdet, og der var usikkerhed om hierarkiet.

- Det har Deschamps tænkt rigtig meget over denne gang. Han har måske ikke udtaget de bedste 23 spillere, men de spillere med den rigtige mentale profil, som passer ind i en trup, siger den tidligere danske landsholdsangriber.

Det skabte furore, da Deschamps valgte Sami Nasri fra til VM. Nasri afsluttede den forgangne sæson i topform og var med til at sikre Manchester City mesterskabet i England.

- Der er spillere i truppen, som ikke er specielt positive omkring Nasri, og Deschamps var helt sikkert bange for, hvordan Nasri ville reagere, når det gik op for ham, at han blot var reserve på landsholdet. Indtil videre må man sige, at det var det rigtige valg at se bort fra Nasri.

- Stemningen lige nu er fremragende, folk trækker i samme retning, og der er en følelse af, at man er én gruppe.

- Der er også et helt naturligt hierarki, hvor typer som Hugo Lloris, Karim Benzema og Patrice Evra er i toppen. Der er et hierarki, som fungerer, og det er vigtigt. Det skal alle fodboldhold have, og det gælder specielt til slutrunder, siger Mikkel Beck.

Men den franske presse leder efter sprækker i den påståede harmoni. Derfor er Franck Ribery fortsat en historie, selvom Bayern München-spilleren på grund af en rygskade heller ikke er med til VM.

Medierne spekulerer i, at Ribery rent faktisk også er blevet droppet for fællesskabets skyld. Bayern München havde strikket et behandlingsforløb sammen, som skulle få Ribery klar til VM uden rygproblemer.

Det program ændrede den franske lægestab i. Landsholdslægen Franck Le Gall ville have Ribery på sprøjten, hvilket spilleren takkede nej til. Det mente Bayerns lægestab ikke var nødvendigt.

Det endte med, at Ribery blev droppet til truppen, og han er angiveligt rasende over, at det lyder som om, at han selv nægtede at gøre alt for at blive VM-klar.

Pressen spørger til stor irritation for den franske lejr ofte til Riberys skadesbehandling.

- Det er ikke nu, vi skal tale om det emne. Ribery er her desværre ikke. Men vi har 23 andre spillere, som vi skal tage os af, sagde den assisterende landstræner, Guy Stephan, ifølge dpa tidligere på ugen til et pressemøde, hvor han angiveligt hele tiden talte udenom, når spørgsmål om Ribery dukkede op.

Ganske pudsigt er historien om, at netop Ribery og Nasri i deres fælles tid i Olympique Marseille mobbede Mathieu Valbuena, også dukket op igen.

Valbuena, som nu har en fremtrædende rolle på VM-holdet, blev mobbet på grund af sin højde. Han er 1,67 meter.

- Selvom det er et overstået kapitel, har jeg forsat dårlige minder om det. At blive systematisk peget ud til dårlige jokes gør virkelig ondt, har Valbuena tidligere udtalt til radiostationen RTL.

Fortidens problemer driller virkelig den franske harmoni. På banen kan spillerne svare pressen igen.

Næste gang er i dag, fredag, når det gælder Schweiz. Begge hold har tre point. Schweiz vandt 2-1 over Ecuador i første spillerunde.

Kampen i gruppe E begynder klokken 21 dansk tid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip