VM-guld: Ung spanier går i Camilla Martins fodspor

For første gang siden 1999 og for blot tredje gang i historien har europæisk badminton fået en verdensmester i damesingle.

Det meget overraskende facit sørgede den 21-årige Carolina Marin for, da hun i finalen besejrede Kinas olympiske mester, den topseedede Li Xuerui.

Det skete med cifrene 17-21, 21-17, 21-18 efter en dramatisk finale, hvor publikum i den næsten fyldte Ballerup Super Arena bakkede spanieren massivt op.

Niendeseedede Carolina Marin, som tidligere i år blev europamester, er den første europæer siden Camilla Martin i 1999 til at blive verdensmester.

Den tidligere mester så i øvrigt finalen fra første parket som reporter på TV3 Sport.

I 1977 vandt en anden dansker, Lene Køppen, da VM blev afholdt for første gang.

Det er andet år i træk, at Kina går glip af VM-titlen i damesingle, en række som den store badmintonnation ellers har domineret i ekstrem grad.

Sidste år tabte netop Li Xuerui VM-finalen til den thailandske teenager Ratchanok Intanon.

I herredouble var der lagt op til, at 25-årige Lee Yong Dae omsider skulle have den VM-titel, som han har efterstræbt i så mange år.

Sydkoreaneren, der tabte VM-finalen i både 2007 og 2009 med sin tidligere makker, Jung Jae Sung, stillede op som favorit i finalen sammen med sin relativt nye makker, Yoo Yeon Seong.

Parret havde vundet de seneste tre Super Series-turneringer før VM, og i semifinalen lørdag havde de mere eller mindre udraderet danske Mathias Boe og Carsten Mogensen.

Der blev dog intet VM-guld til Lee Yong Dae og Yoo Yeon Seong, for de tabte efter en tæt finale 20-22, 23-21, 18-21 til deres 12.-seedede landsmænd, Ko Sung Hyun og Shin Baek Choel.

Finalen i damedouble var et rent kinesisk anliggende, og her vandt Tian Qing og Zhao Yunlei 21-19, 21-15 over de forsvarende verdensmestre, Yu Yang og Wang Xiaoli.

/ritzau/