VM: Verdensetter taber sin femte store finale i drama

Han har været tæt på så mange gange før. Men hver gang er han snublet på tærsklen til den helt store triumf. Og har skuffet en hel nation.

Søndag skete det endnu en gang, at badmintonspilleren Lee Chong Wei fra Malaysia gik glip af en af de helt store titler. Og igen skete det efter et kæmpe drama.

Det blev i stedet Chen Long, der sejrede i VM-finalen i Ballerup Super Arena.

Den andenseedede kineser vandt 21-19, 21-19 og løftede således arven efter sin landsmand, Lin Dan, der ikke var med ved VM.

Det er Chen Longs første VM-triumf, mens 31-årige Lee Chong Wei nu har tabt fem finaler i enten VM- eller OL-regi.

Han har i årevis været manden, der skulle sikre Malaysia det første VM-guld i historien, men det har han stadig til gode.

Den topseedede malaysier var ellers svag favorit til at vinde VM-guld på Malaysias uafhængighedsdag, for han havde spillet forrygende under turneringen i Ballerup.

Kampen blev nogenlunde så lige, som man kunne forvente med et blik på stillingen i de indbyrdes opgør. Den viste 9-8 i Lee Chong Weis favør før finalen.

De to spillere ventede tålmodigt på at sætte det afgørende slag ind i duellerne, og publikum blev trakteret med nogle spektakulære dueller.

25-årige Chen Long, der ligeledes var på jagt efter sin første VM-titel, var skarpest og skabte en åbning, da han kom foran 13-9 i første sæt.

Kineseren stolede med rette på sin solide defensiv, mens modstanderen nogle gange forcerede for meget i sin iver efter at afgøre duellerne.

Lee Chong Wei, der har toppet verdensranglisten i mange år og har vundet et svimlende antal Super Series-turneringer, så alligevel ud til at have fået overtaget, da han med tre point på stribe udlignede til 19-19. Men det blev alligevel Chen Long, der vandt sættet.

På den første sætbold endte de to spillere i en tæt duel ved nettet, og Lee Chong Wei måtte til sidst løfte bolden så højt, at Chen Long kunne hamre den i gulvet til sætsejren.

Kineseren fortsatte det gode spil i begyndelsen af andet sæt, mens Lee Chong Wei lavede for mange fejl og kom bagud 4-10.

Publikum var ubetinget på malaysierens side, og med fem point i træk fik han først reduceret til 9-10 og siden udlignet til 11-11.

Da Lee Chong Wei bragte sig foran 15-14, var det hans første føring i sættet, men til sidst stod Chen Long med to matchbolde foran 20-18.

Kineseren udnyttede den anden efter endnu en hård duel ved nettet, og så kunne han jublende løbe ud til sine trænere, mens Lee Chong Wei forsøgte at finde en passende grimasse.

Hans vej er også blevet belagt med sølv i stedet for guld, fordi han er i samme generation som Kinas Lin Dan, verdens mest vindende herresingle gennem tiden.

Lin Dan besejrede Lee Chong Wei i VM-finalen i både 2011 og 2013, og det samme skete i finalen ved OL i både 2008 og 2012.

/ritzau/