Vogternes Råd godkender iransk atomaftale

Atomaftalen med Iran er godt på vej til at blive ført ud i livet i Iran, efter det magtfulde Vogternes Råd onsdag har godkendt den. Dagen inden stemte det iranske parlament ja til aftalen.

Dermed er en af de sidste hindringer passeret, inden Iran kan begynde at implementere aftalen - forudsat at Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, ikke modsætter sig den.

Vogternes Råd består af seks muslimske lærde, der er udpeget af ayatollah Khamenei, og seks advokater, der er valgt af parlamentet. Deres opgave er at sikre, at nye love ikke er i strid med religiøse regler eller den iranske forfatning.

- Flertallet af Vogternes Råd finder, at aftalen ikke er i strid med religiøs lov og forfatningen, siger rådets talsmand til det iranske nyhedsbureau Fars.

Dermed er det op til Khamenei, der har det sidste ord i alle statslige anliggender, at lade aftalen passere. Hans holdning i spørgsmålet er ikke kendt.

Tidligere har Khamenei dog udtrykt sig i forsigtige, positive vendinger om aftalen, der blev forhandlet på plads i juli mellem Iran og de såkaldte P5+1 lande, som er de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd plus Tyskland.

Iagttagere forventer, at Iran vil begynde at lukke dele af landets omstridte atomprogram ned inden for de kommende uger, medmindre Khamenei modsætter sig, skriver Reuters.

Inden aftalen kan implementeres fuldt ud, skal Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) komme med en rapport i midten af december, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Når Iran har levet op til sin del af aftalen, ventes de fleste internationale sanktioner mod landet at blive ophævet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip