Voldsom tyfon sender tusindvis af japanere på flugt

Hundredvis af flyafgange i Japan er aflyst, og flere end 500.000 personer opfordres til at lade sig evakuere, imens en kraftfuld tyfon med heftig regn og voldsom vind hærger øer i den sydvestlige del af landet og skønnes at ramme Tokyo senere på ugen.

Tyfonen Neoguri, der oprindelig var kategoriseret som en supertyfon, medfører vindstød på mere end 250 kilometer i timen. Den nærmer sig økæden Okinawa, hvor der allerede er udsendt varsler om kraftig nedbør og højvande.

Stormen ventes at være stærkest, netop når den passerer Okinawa, der ligger omkring 1600 kilometer sydvest for hovedstaden Tokyo. Men Japans meteorologiske institut advarer også mod tyfonens effekt i Kyushu - den sydligste af Japans hovedøer - og om voldsom regn i resten af landet, når Neoguri bevæger sig østpå.

- Folk skal være yderst varsomme, siger Keiji Furuya, der er minister med ansvar for katastrofehåndtering, på et pressemøde.

Indtil videre er der ikke meldt om mange menneskelige skader. En enkelt mand savnes ifølge statsligt tv, efter at hans båd blev underkastet store bølger. En række personer har fået mindre skader, fordi kraftige vindstød har blæst dem omkuld.

- Når vindstødene er hårdest, er det umuligt at blive stående. Du er nødt til at holde fast i noget, fortæller Kei Shima, der er bosat i Okinawa.

Over 50.000 huse i Okinawa er uden strøm, og et olieraffinaderi er lukket ned. Tv-billeder viser gadelamper, der svinger rundt og store grene, som er blæst ned på de forladte veje.

Der er ingen atomkraftværker i Okinawa, men der er to af slagsen i Kyushi, som er tyfonens næste destination. Begge kraftværker er midlertidigt blevet lukket som følge af nationale sikkerhedsregler.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip