Voldsom uro i Baltimore: Nationalgarden i alarmberedskab

Skrevet af admin

28/04/2015

Dagens topnyheder

Den amerikanske delstat Maryland er mandag lokal tid blevet erklæret i undtagelsestilstand på grund af voldsomme uroligheder i byen Baltimore.

Samtidig er nationalgaden blevet aktiveret, oplyser Maryland-guvernør Larry Hogans kontor ifølge Reuters. Det sker angiveligt efter ønske fra myndighederne i Baltimore.

Byens borgmester, Stephanie Rawlings-Blake, har besluttet at indføre et udgangsforbud, der går fra 22.00 til 05.00 og skal vare en uge. Forbuddet træder i kraft tirsdag.

Tv-billeder på CNN viser gadekampe mellem demonstranter og politi og voldsom røgudvikling fra en bygning, der ifølge flere medier er et apotek, som er blevet plyndret og sat ild til.

Demonstranterne har kastet mursten mod politiet, og der er meldinger om 15 tilskadekomne betjente. Hundredvis af betjente har ifølge Reuters været indsat i gaderne i Baltimore, hvor der er blevet brugt peberspray mod demonstranterne.

Urolighederne er blusset op, efter at Freddie Gray, en 25-årig sort mand, døde 19. april som følge af en alvorlig skade på rygsøjlen, som han pådrog sig i forbindelse med sin anholdelse en uge tidligere.

Manden blev mandag begravet.

Hans død har udløst vrede og skabt mærkbare spændinger mellem politi og især unge, sorte mænd i Baltimore.

Urolighederne betegnes som de værste siden raceuroen sidste år i byen Ferguson i Missouri, hvor en ung sort mand blev dræbt af en hvid politibetjent.

Den nyindsatte amerikanske justitsminister, Loretta Lynch, har sagt, at hun vil forsøge at forbedre forholdet mellem ordensmagten og borgerne. Lynch har briefet præsident Barack Obama om situationen i Baltimore, hvor der bor 662.000 mennesker.

/ritzau/