Voldsomme kampe fortsætter i Ukraine: Civile flygter

Tusindvis af ukrainere er på flugt fra områder, som fortsat kontrolleres af prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Årsagen er, at de frygter en offensiv fra regeringsstyrkerne. Lørdag bombede ukrainske fly mål ved byen Donetsk og andre områder, der kontrolleres af separatisterne.

Det ukrainske militær hævder, at 500 separatister blev dræbt i forskellige luftangreb i løbet af lørdagen.

Disse tal er dog ikke bekræftet af andre kilder, og separatisterne siger ifølge nyhedsbureauet dpa, at de slet ikke er til stede i så stort antal dér, hvor angrebene skulle have fundet sted.

Der har de seneste dage igen være voldsomme kampe mellem ukrainske soldater og prorussiske separatister i den østlige del af landet.

Ifølge nyhedsbureauet AFP minder Donetsk nu om en spøgelsesby. De lokale oprørsmyndigheder hævder, at 70.000 ud af de 900.000 indbyggere, der bor i Donetsk, er flygtet.

- Jeg har boet her i over 40 år, og det er meget vanskeligt for mig at drage bort. Men der er ingen anden løsning, sagde en kvinde, som fredag skulle tage toget til en by 25 kilometer væk.

Derfra planlagde hun at krydse grænsen til Rusland.

Også i den anden oprørshøjborg Lugansk knap 150 kilometer længere mod nordøst har indbyggerne iværksat en evakuering ifølge en af seperatistlederne der.

Op til weekenden mistede 23 ukrainske soldater livet i sammenstød i Lugansk-regionen.

Rusland lovede søndag at reagere på, hvad Kreml betegner som en "farlig eskalering" af volden tæt på landets grænse.

Ifølge myndighederne blev en russisk statsborger dræbt under et luftangreb fra Ukraine, skriver AFP.

Rusland har derfor startet en efterforskning for at undersøge "mordet", efter at en granat ramte et beboelsesområde i en lille russisk grænseby, der også hedder Donetsk.

Ukraine benægter dog at have skudt mod russisk territorium og giver prorussiske militante skylden.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip