Voldsomt jordskælv rammer østat i Asien

Skrevet af admin

|

15/10/2013

Dagens topnyheder

Et kraftigt jordskælv - efterfulgt af flere efterskælv - har tirsdag ramt tre øer i det centrale Filippinerne. Mindst 93 mennesker meldes foreløbig dræbt ved skælvet, der også har ødelagt mange bygninger.

I byen Cebu, der er landets næststørste by og ligger på øen af samme navn, og som besøges af mange turister, blev mindst 15 mennesker dræbt, siger talsmanden for civilforsvaret, Reynaldo Balido.

- Flere bygninger - heriblandt et større hospital - er delvist ødelagt, siger han.

- Jeg sov tungt, da jeg pludselig blev vækket ved, at sengen rystede. Jeg var så chokeret, at jeg ikke kunne gøre andet end at gemme mig under sengen, siger et øjenvidne, den 33-årige Janet Maribao.

Cebu er med sin befolkning på 2,5 millioner mennesker det politiske, økonomiske, uddannelsesmæssige og kulturelle centrum i Filippinerne.

Jordskælvet indtraf i en dybde på omkring 55 kilometer på øen Bohol i det centrale Filippinerne. Skælvet er målt til 7,1 af USA's Geologiske Overvågningscenter, USGS. Det blev i første omgang målt til 7,4.

Bohols guvernør siger, at 78 mennesker omkom der, og at over 100 er kvæstet.

De ramte områder er alle berømte for deres hvide sandstrande.

Redningsmandskab siger, at antallet af dræbte og sårede ventes at stige i takt med, at der kommer større overblik over skadernes omfang.

Politichef på Bohol, Dennis Agustin, siger, at et af de hårdest ramte områder er kystbyen Loon, hvor mindst 18 er blevet dræbt af et jordskred, der begravede huse langs motorvejen.

Loon ligger omkring 20 kilometer fra jordskælvets epicenter.

Der er ingen trussel om en større tsunami i Stillehavet, oplyser Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) på Hawaii.

Filippinerne ligger på den 40.000 kilometer lange såkaldte ildring dér, hvor ocean- og kontinentalplader i Stillehavet mødes.

Ildringen bevæger sig som en hestesko fra New Zealand, videre langs Asiens østkyst - over havet til Alaska - og ned langs Nord- og Sydamerikas vestkyst.

Langs ringen udløses mindst 80 procent af alle verdens jordskælv. De opstår, når en plade bevæger sig ind under en anden.

/ritzau/Reuters