Voldsomt vejr dræber mindst 36 mennesker i Sydamerika

Massiv regn, mudderskred og flere meter høje bølger har skabt omfattende ødelæggelser og kostet menneskeliv i de sydamerikanske lande Ecuador og Chile.

Indtil videre er mindst 25 mennesker blevet dræbt på grund af det ekstreme uvejr i Ecuadors kystregion, mens mindst 11 mennesker har mistet livet i den nordlige del af Chile, oplyser myndighederne ifølge dpa.

Dødstallet ventes at stige i løbet af lørdag.

I Ecuadors hovedstad, Quito, har lynnedslag i en politiskole kvæstet 52 mennesker. 15 af dem er blevet indlagt på hospitalet.

Vejret har samtidig medført omfattende materielle skader i områder med landbrug og fiskeri. Blandt andet er adskillige både blevet smadret mod moler og sten.

I den nordlige ørkenregion Atacama i Chile har uvejret medført voldsomme stormfloder og mudderskred, der ud over at koste liv også har ødelagt mange af områdets huse og veje.

- I takt med at vi får åbnet vejene til området, kan dødstallet stige yderligere, siger Ricardo Toro, der er direktør for Chiles Kontor for Nationale Katastrofer.

Han oplyser samtidig, at mindst 19 personer officielt er meldt savnet, mens 5000 mennesker er blevet drevet fra hus og hjem på grund af ødelæggelserne.

Lokale myndigheder advarer om, at giftstoffer som arsenik og kviksølv fra miner i ørkenen risikerer at ende i vandet og blive ledt til beboede områder. Derfor beder de regeringen om hjælp til at få fjernet store mudderbanker, der kan indeholde de farlige tungmetaller.

Atacama udgøres af en 700 kilometer lang ørkenregion mellem Andesbjergene og Stillehavskysten. Den anses for at være et af de tørreste steder på jorden.

- Der er tale om den mest unormale begivenhed, som er sket i området, siger den lokale meteorolog Anthony Sagliani til chilensk stats-tv.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip