Voldtaget, sultet og bundet til træ: Offer udgiver sine erindringer

Skrevet af Lotte Sørensen

|

08/10/2013

Dagens topnyheder

Tidligt om morgenen den 5. juni 2002 blev 14-årige Elizabeth Smart bortført fra sin seng af Brian David Mitchell og hans hustru Wanda Ileen Barzee. De næste ni måneder gennemlevede hun et sandt helvede, hvor hun blev udsultet, bundet til et træ, voldtaget dagligt og tvunget til at gifte sig med Brian David Mitchell i en hjemmelavet ceremoni.

I en ny bog fortæller den i dag 25 år gamle Elizabeth Smart fra Salt Lake City i USA om traumet, og hvordan hun har formået at stable et lykkeligt liv på benene efterfølgende.

- Jeg ønsker, at folk skal vide, at jeg er lykkelig i mit liv lige nu. Og endnu mere ønsker jeg at nå ud til folk, som måske ikke er i en særlig god situation. Måske er de i en situation, der ligner den, jeg var i, siger hun til Associated Press ifølge stuff.co.nz.

Læs også: Berygtet Cleveland-bortfører fundet død i fængselscelle

I bogen kan man læse, hvordan hun flere gange var tæt på at blive reddet. Første gang få timer efter kidnapningen, hvor en patruljevogn kørte tæt forbi hende. En anden gang fløj en helikopter lige over den lejr i bjergene, hvor hun blev holdt fanget, otte kilometer fra hendes hjem.

Artiklen fortsætter under videoen

På et tidspunkt havde bortførerne taget en forklædt Elizabeth Smart med på et bibliotek. Hun var her iført et slør, så man ikke kunne se hendes ansigt. En betjent blev mistænksom og bad hende fjerne sløret. Men af frygt for Brian David Mitchell nægtede hun.

Først i marts 2003 blev hun fundet af politiet. Her var hun stadig så bange for sine bortførere, at hun kun tøvende svarede ja, da betjentene spurgte, om hun var Elizabeth Smart.

Læs også: Dansker imponerer som sadistisk kidnapper i ny Kampusch-film

Wanda Ileen Barzee blev idømt 15 års fængsel i 2009. Først i 2011 fik Brian David Mitchell sin dom på to gange livstid efter flere års juridisk tovtrækkeri, om hvorvidt han var for psykisk syg til en almindelig straf. Til sidst slog en dommer fast, at han havde simuleret sin psykiske sygdom - noget Elizabeth Smart kan skrive under på.

I retten brød han ud i salmesang og lod som om, han kollapsede, hvilket fik redningsfolk til at strømme til. Midt i postyret sendte han Elizabeth Smart et smil, hun beskriver som ondt og som et forsøg på at vise, at han stadig kunne kontrollere folk.

- Jeg gengældte hans kolde blik uden at se væk, siger hun.

Hendes erindringer My Story bliver udgivet i denne uge.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med