Volkswagen-aktier styrtdykker efter afsløring af fusk

Volkswagen bliver straffet hårdt på børsen i Frankfurt, efter at det er kommet frem, at den tyske bilgigant snød i test, der skulle afsløre, hvor mange skadelige stoffer VW's dieselbiler udleder.

Børsen i Frankfurt åbnede med et fald på 13 procent for Volkswagens aktier, som siden fortsatte med at falde. Klokken 11 havde aktierne mistet 22,2 procent i værdi, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det voldsomme fald kommer, efter at amerikanske myndigheder har anklaget den tyske bilgigant for at have fusket med software i forbindelse med udslip af giftstoffer fra VW-dieselbiler.

Det er det amerikanske miljøagentur, EPA, der har afsløret, at VW snød myndighederne.

Det skete ifølge EPA med en anordning, der kun aktiveres, når en bil bliver testet for, hvor meget gift der slipper ud af udstødningsrøret.

På denne måde har VW's biler måske forurenet 40 gange mere end det tilladte niveau, siger EPA.

Afsløringen kom frem i fredags, hvor EPA også sagde, at det kan koste den tyske bilgigant en bøde på op til 18 milliarder dollar - omkring 117 milliarder kroner.

I en udtalelse søndag undskylder Volkswagens direktør, Martin Winterkorn. Han siger, at virksomheden nu har bestilt en ekstern undersøgelse af sagen.

- Ledelsen tager disse oplysninger meget alvorligt. Jeg er personligt meget ked af, at vi har krænket vore kunders og offentlighedens tillid, siger Winterkorn.

I forvejen kæmper Volkswagen med blandt andet en ledelseskrise og faldende salg i Kina, og nu kan koncernen altså forvente en klækkelig milliardbøde.

- Katastrofen overstiger alle forventninger, siger Ferdinand Dudenhöffer, bilekspert ved universitetet i Duisberg-Essen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip