Volkswagen i Danmark er rystet og afventer tysk svar

Sagen om snydesoftware i 11 millioner Volkswagen-biler ryster bilprocentens danske kontor.

Bilproducenten i Danmark har endnu ikke klarhed over, om også danske biler er solgt med det program, der sminker på bilernes forurening.

- Vi er selvfølgelig rystede over denne sag. Men vi er nødt til at få klarhed, før vi kan melde os på banen, siger Søs Righolt Ilum, pressechef for Volkswagen i Danmark.

Kontoret i Danmark afventer svar fra hovedkvarteret i Wolfsburg om, hvorvidt biler er solgt med det snydende software i Danmark.

- Som dansk importør sidder vi og tripper for at kunne melde ud over for vores kunder, for det skylder vi dem.

Den udskældte software er ikke installeret i nye dieselbil-modeller, og salget i Danmark er ikke påvirket af sagen, melder pressechefen.

- Jeg har talt med vores salgschef, og der er ingen mærkbar ændring af salget i Danmark, siger Søs Righolt Ilum.

Der kører omtrent 250.000 Volkswagen-biler rundt i Danmark - det spænder fra årtier gamle modeller til helt nye.

- Vi har egentlig ikke fået så mange henvendelser fra kunder ud over enkelte på Facebook og et par på e-mail. Folk er bare bekymrede, og de vil gerne vide, om det også kunne være i deres bil.

- Vi svarer, at indtil hovedkvarteret har meldt ud, kan vi selvfølgelig ikke sige noget.

Volkswagen har sagt, at 11 millioner biler er solgt med den snydende software. Det synes derfor sandsynligt, at det også gælder biler solgt på det danske marked.

Bilproducenten har afsat 48,5 milliarder kroner til at dække skandalen i tredje kvartal.

Meddelelsen har sendt VW-aktien i frit fald på fondsbørsen i Frankfurt.

Volkswagens administrerende direktør, Martin Winterkorn, skal onsdag stå skoleret for bilproducentens bestyrelse for at fortælle sin version af skandalen.

Ifølge USA's miljøagentur, EPA, har den tyske koncerns biler forurenet op til 40 gange mere på vejene end i test, når et stykke software, der kontrollerer udledningen, slår til.

/ritzau/

 

Dagens Gossip