Vrede grønlændere i Folketinget: Regeringen er respektløs

Regeringen har sløjfet en årelang praksis for at finde formanden for Folketingets Grønlandsudvalg blandt de to grønlandske medlemmer af tinget.

Det udløser harme og skuffelse hos de to siddende folketingsmedlemmer fra Grønland, Aaja Chemnitz Larsen og Aleqa Hammond, at dansk-fødte Marcus Knuth (V) er udnævnt til posten, skriver Jyllands-Posten.

- Det viser en totalt manglende respekt for det grønlandske folk, at man vælger et dansk medlem af Folketinget til at sidde og bestemme over primært grønlandske emner, siger Aaja Chemnitz Larsen fra partiet Inuit Ataqatigiit (IA) til avisen.

Hun kalder det et "formynderisk signal," og hun finder det "trist," at regeringen tilmed har valgt en "fuldstændig uprøvet politiker".

Aleqa Hammond fra partiet Siumut er også "ærgerlig og uforstående" over valget af Knuth.

Den tidligere landsstyreformand er selv blevet næstformand i udvalget, og hun vil gøre alt for at forsyne Marcus Knuth med "hjælp og informationer" om Grønland.

Blå blok havde ifølge grønlandske medier tilbudt Inuit Ataqatigiit formandsposten, mod at partiet, som praksis er, ville stemme blankt i danske indenrigsanliggender, skriver Jyllands-Posten.

Det nægtede partiet, og derfor gik posten - ifølge grønlandske medier - til Venstre-politikeren.

Marcus Knuth, som i juni blev valgt til Folketinget første gang, mener, at kritikken rammer forbi.

Selvstyreloven fra 2009 betyder ifølge Venstre-politikeren, at udvalget primært drøfter fællesanliggender.

- Siden selvstyret har Grønland selv administreret alle lokale spørgsmål. Det, der er tilbage, og bliver diskuteret i udvalget, er mere emner som sikkerheds-, udenrigs- og forsvarspolitik.

- Derfor er det mindre relevant end før 2009, at det er en politiker fra Grønland, der er formand, siger Marcus Knuth.

/ritzau/

 

Dagens Gossip