Vrede over reformer i Grækenland: Bål og gas i gaderne

Grækernes vrede over de reformkrav, som internationale kreditorer har stillet, tager til, mens hele Europa afventer resultatet af en afstemning i landets parlament.

Onsdag aften har demonstranter kastet brandbomber mod kampklædte betjente i den centrale del af hovedstaden. Politiet har svaret med tåregas.

Inden sammenstødet mellem politi og menneskemængde marcherede demonstranter med bannere, hvor der stod "aflys redningsplanen" og "Nej til EU, ECB og IMF's politikker".

ECB er Den Europæiske Centralbank, og IMF er forkortelsen for Den Internationale Valutafond.

Det græske parlament skal stemme om fire af de krav, som EU har stillet i forbindelse med en nylig aftale, der skal bane vej for en ny lånepakke til det kriseramte land. Det handler blandt andet om reformer på skatte- og pensionsområdet.

Efter lange og svære forhandlinger indgik den græske premierminister, Alexis Tsipras, mandag aftalen med de øvrige eurolande.

Indtil nu har der været begrænset med modstand i gaderne mod de kommende reformer, og ifølge Reuters viste en meningsmåling tirsdag, at mere end 70 procent af det græske folk ønskede, at parlamentet skulle godkende lånepakken.

Men de mange reformer, som kreditorerne kræver til gengæld for et lån, er svære at sluge for befolkningen. 5. juli afviste grækerne således i en folkeafstemning massivt kreditorernes krav for at yde mere hjælp til det kriseramte land.

Nu ligger der en ny hjælpepakke, som på mange måder minder om den, som grækerne sagde nej til.

- Redningspakken, som skal stemmes om i dag, er imod folket, den er imod arbejderne. Det er klart den mest barbariske, den er endda værre end de to tidligere pakker, som også var barbariske, siger en 19-årig demonstrant Dimitris til Reuters.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip