Vulkanekspert på Island: Vi følger vulkanudbrud tæt

Et udbrud i det vulkansystem, som den islandske vulkan Bardarbunga er en del af, får fortsat islandske myndigheder og eksperter til at holde godt øje med den underjordiske uro i området.

- Vi følger stadig aktiviteten tæt. Det er helt klart, at der ikke er slukket for vulkanen endnu. Der er stadig jordskælv, og der er smeltebevægelser i undergrunden. Så der er stadig lukket for luftrummet, siger Rikke Pedersen, som er leder af Nordisk Vulkanologisk Center i Reykjavik.

Udbruddet begyndte kort efter midnat i det vulkanske system, som Bardarbunga er en del af. Selve udbruddet var omkring 35 kilometer væk fra selve vulkanen, siger Rikke Pedersen, som betegner det som et lille udbrud.

- Men vi kan ikke regne med, at det er overstået med så lille et udbrud. Hvad det vil føre til må tiden vise. Det er ikke noget vi kan spå om - slet ikke så kort tid efter, siger Rikke Pedersen.

De islandske myndigheder har lukket en del af landets luftrum efter den vulkanske aktivitet tæt på gletsjeren Dyngjujökull, oplyser Islands nationale center for krisekoordinering.

Myndighederne har udsendt en såkaldt rød alarm, der gælder for luftrummet over udbruddet. Det er det højeste niveau på skalaen, og ifølge Reuters betyder det, at der er risiko for et større udbrud, hvor der kan blive sluppet en stor mængde aske ud.

Foreløbig er meldingen dog, at der ikke er set eller målt nogen form for vulkansk aske.

Luftrummet over Akureyri-lufthavnen er lukket i op til 18.000 fods højde, som svarer til knap 5,5 kilometer.

Et større vulkanudbrud kan få store konsekvenser for flytrafikken, sådan som det skete tilbage i 2010. Da gik vulkanen under gletsjeren Eyjafjallajökull i udbrud og sendte vulkanaske til vejrs.

Det betød, at flytrafikken blev voldsomt forstyrret i flere uger i Europa og på ruterne over Atlanterhavet til USA.

/ritzau/