Vulkanekspert på Island: Vi følger vulkanudbrud tæt

Et udbrud i det vulkansystem, som den islandske vulkan Bardarbunga er en del af, får fortsat islandske myndigheder og eksperter til at holde godt øje med den underjordiske uro i området.

- Vi følger stadig aktiviteten tæt. Det er helt klart, at der ikke er slukket for vulkanen endnu. Der er stadig jordskælv, og der er smeltebevægelser i undergrunden. Så der er stadig lukket for luftrummet, siger Rikke Pedersen, som er leder af Nordisk Vulkanologisk Center i Reykjavik.

Udbruddet begyndte kort efter midnat i det vulkanske system, som Bardarbunga er en del af. Selve udbruddet var omkring 35 kilometer væk fra selve vulkanen, siger Rikke Pedersen, som betegner det som et lille udbrud.

- Men vi kan ikke regne med, at det er overstået med så lille et udbrud. Hvad det vil føre til, må tiden vise. Det er ikke noget vi kan spå om - slet ikke så kort tid efter, siger Rikke Pedersen.

Bekymringen er blandt andet, at en ny askesky vil sprede sig i luftrummet over Island og resten af Europa, som den der lammede flytrafikken tilbage i 2010.

Risikoen for en ny askesky vil stige markant, hvis selve vulkanen Bardarbunga går i udbrud, og det kan ikke udelukkes, siger Rikke Pedersen.

- Der er selvfølgelig altid risiko for, at der kommer en askesky, når der er magma - smeltede sten - under en gletcher. Bardarbunga ligger under en gletcher, siger hun.

De islandske myndigheder har lukket en del af landets luftrum efter den vulkanske aktivitet tæt på gletsjeren Dyngjujökull.

Ifølge Rikke Pedersen sender den islandske kystvagt fredag formiddag dog et særligt overvågningsfly på vingerne over vulkanen. Flyet er udstyret med en specialradar og skal give eksperterne et overblik over situationen i området.

Et større vulkanudbrud kan få store konsekvenser for flytrafikken, sådan som det skete tilbage i 2010. Da gik vulkanen under gletsjeren Eyjafjallajökull i udbrud og sendte vulkanaske til vejrs.

Det betød, at flytrafikken blev voldsomt forstyrret i flere uger i Europa og på ruterne over Atlanterhavet til USA.

/ritzau/

 

Dagens Gossip