Wammen: Dansk Fly er klar til at gå på vingerne

Så snart Folketinget trykker på den grønne knap onsdag i næste uge, så er et dansk Hercules-fly klar til at gå på vingerne og flyve til Irak.

Sådan lyder det fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S), efter at samtlige partier i Folketinget, pånær Enhedslisten, har stillet sig bag udsendelsen af et Hercules-fly, som både skal transportere nødhjælp og våben i Irak.

- Det er ikke uden risiko, når man sætter et dansk fly ind i Irak. Men forsvaret vil i samarbejde med vores allierede gøre, hvad man kan for, at den risiko er så lille som mulig, siger Nicolai Wammen.

Han fastslår, at det ligesom ved andre udsendelser vil være cirka 55 mand, der skal sendes af sted sammen med transportflyet.

- Risikoen består i, at nogen kan finde på at skyde mod flyet eller på anden måde angribe det. Det er noget man tager med i sine overvejelser, når man planlægger flyvningerne.

Det er også vigtigt at sige, at det er en utrolig vigtig opgave flyet skal løse. Med våben og ammunition kan man støtte op om de kræfter, som er med til at beskytte civilbefolkningen i Irak, siger Nicolai Wammen.

I Syrien har Danmark afvist at levere våben til oprørene, men udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mener ikke, at de to situationer er sammenlignelige.

- Konflikten i Syrien og Irak er tæt forbundet, fordi det er den samme gruppe, som trænger frem begge steder. Men en helt afgørende forskel er, at det her gør vi på opfordring fra den irakiske regering. Det gør det lettere for os at sørge for vores soldaters sikkerhed.

- Og rent folkeretligt stiller det os også i en helt anden situation, at vi har statens egen godkendelse til at hjælpe, siger Martin Lidegaard.

Han understreger, at det kun er den irakiske regering, som militært og politisk kan løse situationen.

- Vi har i dag givet tilladelse til en isoleret transportaktion. Det er ikke hverken F-16 eller landtropper, vi sender af sted, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/