Wammen er bekymret over Ruslands aggression

Skrevet af admin

10/04/2015

Dagens topnyheder

Det er dybt bekymrende, at Rusland har indtaget Krimhalvøen i strid med folkeretten og sender kampfly imod de nordiske landes luftrum. Derfor øger Sverige, Finland, Norge, Island og Danmark det militære samarbejde.

Det siger forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), som har skrevet en kronik i den norske avis Aftenposten sammen med sine svenske, finske og norske kolleger samt Islands udenrigsminister.

- I Europa har vi set en opførsel fra russisk side, som giver grund til dyb bekymring. Det gælder i alle de nordiske lande, siger Nicolai Wammen.

- Derfor vil vi øge det nordiske samarbejde ved at udveksle oplysninger, så vi får et bedre overblik over, hvad der sker i Østersøen. Men også ved at træne sammen. Vi udøver rettidig omhu. Vi ønsker et fredeligt og godt samarbejde med vore russiske naboer.

Kronikken er et direkte svar på Ruslands aggressivitet i de nordiske nærområder. De fem nordiske lande vil også samarbejde mere med Estland, Letland og Litauen. Ministrene kalder Ruslands opførsel for den største trussel mod sikkerheden i Europa.

- Rusland har lagt en bekymrende kurs med det, der er sket i Ukraine og det, der efterfølgende begivenheder. Når Rusland rasler med sablen, så ryster Danmark og de øvrige nordiske lande ikke på hånden. Vi rykker tættere sammen, siger Nicolai Wammen.

Samarbejdet omfatter flere fælles militære øvelser, fælles industrisamarbejde om forsvar, udveksling af efterretninger og fælles gennemgang af cyber-materiale.

- Vi kan blive bedre til at udveksle oplysninger om, hvad der sker i Østersøen. Det kan for eksempel være radaroplysninger, siger Nicolai Wammen.

Sidst i maj holdes luftforsvarsøvelsen "Arctic Challenge" sidst i maj i Sverige og i Norge, hvor USA også ventes at deltage med F-16-fly.

/ritzau/