Wammen henter frigivet observatør i Berlin

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har lørdag valgt at afbryde en planlagt rundrejse i Baltikum, så han er til stede i Berlin, når den danske chefsergent John Christensen lander i den tyske hovedstad efter at have været taget som gidsel i det østlige Ukraine i otte dage.

- Formålet er at tage imod vores folk, og jeg er naturligvis meget glad for, at John er fri og i sikkerhed, og at han efter omstændighederne har det godt. Vi arbejder naturligvis på højtryk for at sikre, at han kan vende hjem til sin familie hurtigst muligt, siger Wammen til Ritzau.

Forsvarsministeren vil sammen med sin tyske kollega, Ursula von der Leyen, afholde et pressemøde i Berlin senere lørdag aften om frigivelsen af gidslerne, der har været i Ukraine som militærobservatører på anmodning fra overgangsregeringen i Kijev.

Gruppen består af syv europæiske militærofficerer, der ud over danskeren tæller fire tyskere, en polak og en tjekke - samt fem ukrainske soldater. På grund af sygdom blev en svensk observatør tidligere frigivet.

Lørdag blev de overgivet til Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, ved en kontrolpost uden for Slavjansk i det østlige Ukraine.

Det skete, efter at de 25. april blev taget til fange af prorussiske separatister i oprørshøjborgen Slavjansk.

- Der har været en intens diplomatisk aktivitet, hvor OSCE og den tyske regering har spillet nøgleroller. Det har været af afgørende betydning, at vi har stået skulder ved skulder for at få gidslerne fri, siger Wammen.

Også Rusland har medvirket til at finde en fredelig løsning.

- Jeg forstår på de meldinger, jeg har fået, at der fra den russiske udsending har været gjort en indsats for, at gidslerne skulle blive sat fri, siger Wammen.

Til TV2 fortæller den danske OSCE-udsending John Christensen, at han nu glæder sig til at se sin familie igen.

- Det har været hårdt. Det er godt at være ude igen, siger han til TV2.

- Jeg er glad for, at der er rigtig mange mennesker, der har arbejdet for, at vi kunne komme ud.

/ritzau/

 

Dagens Gossip