Whistleblowere: Syv bosteder anmeldt på syv dage

Skrevet af admin

13/01/2014

Mest læste i dag

En række anonyme personer har på kun en uge indberettet bekymrende forhold på syv forskellige sociale tilbud for udsatte borgere, skriver Politiken.

Indberetningerne er sendt til de nye socialtilsyn, som siden nytår har skullet holde øje med anbringelsessteder, botilbud og andre døgntilbud for børn og voksne, oplyser socialminister Annette Vilhelmsen (SF) til avisen.

De anonyme henvendelser kommer som led i den whistleblowerordning, der er sat i værk i forbindelse med de fem nye regionale socialtilsyn.

Annette Vilhelmsen opfatter det som positivt, at borgerne tør blæse i alarmfløjten.

- Dermed kan vi allerede nu se, at systemet fungerer, og de syv henvendelser vil blive fulgt op, siger hun til Politiken.

Socialministeren kan ikke sige noget om sagernes indhold eller om, hvor i landet de er opstået.

Socialtilsynene er indført som konsekvens af de seneste års mange sager om misbrug, overgreb og underslæb på private bosteder, i plejefamilier og på døgninstitutioner.

Et af de børn, der har oplevet netop det, er den ældste pige fra Tøndersagen.

Efter først at have været mange lidelser igennem som sin fars sexslave i otte år og senere som hans udlejningsobjekt til fremmede mænd oplevede hun at blive anbragt af sin kommune på et socialpædagogisk opholdssted.

Her følte hun sig utryg og stak af 41 gange på godt tre år. Opholdsstedet blev senere lukket på grund af kritik.

Annette Vilhelmsen kalder det "aldeles frygteligt", at Tønderpigen, som de kommunale myndigheder ikke formåede at redde fra sexovergrebene, også har oplevet dårlige anbringelser.

- Det er netop på grund af den slags kommunale svigt, at vi har indført de nye socialtilsyn, siger Vilhelmsen.

/ritzau/