WHO advarer om udbrud af dødelig virus

Skrevet af Mathias Nielsen

19/07/2022
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En af de mest dødelige virusser er lige nu i udbrud.

Dagens topnyheder

Mens de flestes virusøjne formentlig er rettet mod covid-19, som i øjeblikket er på vej til at smitte meget endnu en gang. Det sker, selvom sommeren ellers ikke er højtid for virusser.

Men måske kan danskerne snart komme på fornavn med en ny virus. I Ghana har man nemlig lige nu konstateret to infektioner med den Ebolalignende Marburgvirus.

Marburgvirus er en hæmoragisk febervirus, hvilket betyder, at den syge har tendens til blødninger. Det er en af de mest dødelige virusser, som spredes til mennesker fra flagermus og fra mennesker til andre mennesker gennem kontakt til kropsvæsker fra inficerede.

Det er prøver fra to patienter i Ghanas Ashanti-region, som har vist sig at være positive for Marburgvirus. Begge er efter konstateret smitte døde. Den første var en mand på 26, som kom på hospitalet 26. juni og allerede døde dagen efter. Det andet tilfælde var en 51-årig mand, som kom på hospitalet 28. juni. Han døde senere samme dag. Der går altså ikke lang tid fra positivt svar og til man dør.

»Sundhedsmyndighederne har reageret hurtigt og fået et forspring med at forberede sig på et muligt udbrud. Det er godt, for uden øjeblikkelig og beslutsom handling kan Marburg nemt komme ud af kontrol. WHO er på stedet og støtter sundhedsmyndighederne, og nu hvor udbruddet er erklæret, samler vi flere ressourcer,«  siger WHOs regionale direktør for Afrika, Dr. Matshidiso Moeti ifølge B.T.

Mere end 90 kontakter til de to afdøde er identificeret og bliver nu testet for Marburgvirus. Under tidligere udbrud af virussen har dødelighedsraten været alt fra 24-88 %.

Når virussen går i udbrud, er det typisk i syd- og Østafrika. Tiden fra smitte til sygdom er tre til ni dage. Omkring dag fem til syv vil sygdommen, hvis den udvikler sig voldsomt give udtalt tendens til blødninger fra tandkød, næse, urinveje, mave-tarm-kanal og fra hud, skriver Sundhed.dk.

Når først der er opstået blødninger, har sygdommen en høj dødelighed.