WHO: Antal af ebola-smittede tredobler uden bedre indsats

Den dødbringende og frygtede ebola-virus risikerer at sprede sig massivt i den vestlige del af Afrika, advarer Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der forudser, at antallet af smittede vil blive tredoblet, hvis ikke der bliver sat effektivt ind mod sygdommen.

Ifølge beregningerne fra WHO vil op mod 20.000 mennesker være smittet med ebola i begyndelsen af november, hvis intet ændrer sig.

Det meddeler organisationens eksperter tirsdag i New England Journal of Medicine.

På nuværende tidspunkt er knap 5800 personer syge af ebola i særligt Guinea, Liberia og Sierra Leone, mens 2800 patienter er døde.

Ifølge WHO's strategiansvarlige Christopher Dye vil epidemien sprede sig eksponentielt "blandt andet på grund af sundhedsvæsnets forfatning, og fordi indsatsen for at bekæmpe spredningen har været ineffektiv."

Epidemien har haft gode kår til at sprede sig, fordi mange mennesker ofte krydser grænserne mellem de hårdest ramte lande og derved risikerer at slæbe sygdommen med sig til nye steder.

Nigeria er også ramt af ebola, men her har myndighederne haft succes med at inddæmme sygdommen takket været et mere velfungerende sundhedssystem.

Tusindvis af nye smittede og dødsfald i den vestlige del af Afrika vil dog blive virkelighed, hvis ikke der bliver grebet ind øjeblikkeligt, lyder det fra WHO.

Organisationen efterlyser blandt andet bedre muligheder for at isolere patienter og bedre hospitalsforhold. Derudover bør de lokale samfund blive mere involveret i bekæmpelsen af ebola.

Det internationale samfund har yderligere pligt til at øge hjælpen til de ramte områder. Særligt fordi medicin og vacciner mod sygdommen ikke kan ventes at være klar til mennesker før om flere måneder.

FN har lavet beregninger, som viser, at der er brug for op mod en milliard dollar i løbet af de kommende seks måneder. Pengene skal bruges på hjælp til medicin og mad.

Det nuværende udbrud er det hidtil mest alvorlige, siden den dødbringende ebola-virus blev opdaget i 1976. Flere hjælpeorganisationer, blandt andre Læger uden Grænser, har advaret om, at udbruddet er ude af kontrol.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip