WHO beroliger: Stinkende tyfon-lig er ikke farlige

Tyfonen Haiyan har kostet tusindvis af menneskeliv på de filippinske øer, og i de værst ramte områder flyder ligene fortsat i gaderne og udvikler en stærk stank af død.

Det er et voldsomt - men ufarligt - syn ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO, som beretter, at mange frygter at blive syge, når de ser ligene.

- Det er naturligvis smertefuldt at se alle de døde liggende på jorden, og regeringen gør, hvad den kan. Men fra et helbredsmæssigt synspunkt, udgør ligene ingen risiko, siger WHO's talsmand Nyka Alexander.

FN meddelte torsdag aften, at flere end 4400 mennesker har mistet livet som følge af Haiyans hærgen, som ramte øriget natten til fredag i sidste uge.

Eksperter fra WHO og andre nødhjælpsorganisationer gør i øjeblikket en stor indsats for at fortælle myndighederne, at de skal fokusere på de levende og vente med de døde.

- Det er en udbredt og fejlagtig opfattelse, selv blandt nogle sundhedsuddannede, at døde kroppe er kilde til sygdom og derfor en fare for helbredet. Det er ikke sandt, siger Nyka Alexander.

- Modsat hvad mange tror, udgør døde kroppe ingen større risiko for sygdomsudbrud end de levende i kølvandet på en naturkatastrofe.

De mikroorganismer, der sørger for nedbrydningen af et lig, kan ifølge WHO ikke forårsage sygdomme hos levende.

WHO advarer også imod, at myndighederne bruger ressourcer på at sprøjte desinficerende væske over de døde. Det tager fokus fra dem, som har brug for hjælp.

Hastige massebegravelser er heller ingen god idé ifølge Verdenssundhedsorganisationen, da det kan gøre sorgen værre for de efterladte, når de ikke har en grav at gå til.

Flere end 10 millioner mennesker er berørt af katastrofen, der anses for at være den værste nogensinde i landets historie.

Et stort problem, når tyfoner rammer Filippinerne, er, at folk mangler rent vand.

Der er et massivt behov for nødhjælp mange steder i landet, oplyser flere nødhjælpsorganisationer.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip