WHO-chef: Ebola er ude af kontrol

Den ekstremt dødelige ebola-virus er ude af kontrol og kan sprede sig til andre lande. Det vil potentielt kunne medføre et katastrofalt tab af liv og alvorlige økonomiske forstyrrelser.

Det fastslår generaldirektøren af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Margaret Chan, i forbindelse med at møde med præsidenterne for de vestafrikanske lande Guinea, Sierra Leone og Liberia.

Ved det regionale topmøde fastslår hun desuden, at indsatsen har været "helt utilstrækkelig" og pointerer, at udbruddet "bevæger sig hurtigere end vores bestræbelser på at kontrollere det".

De fire ledere mødes i Guineas hovedstad, Conakry, for at organisere implementeringen af hundredvis af ekstra sundhedsarbejdere som en del af en nødplan til en værdi af 557 millioner korner.

I omegnen af 730 personer menes at have mistet livet, siden virussen begyndte at sprede sig tidligere på året.

- Hvis situationen fortsat forværres, kan konsekvenserne blive katastrofale i form af mistede liv, men også alvorlige socioøkonomiske forstyrrelser og en høj risiko for spredning til andre lande, siger Margeret Chan ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Hun understreger, at udbruddet med afstand er det største nogensinde i virussens næsten fire årtier lange historie.

- Udbruddet finder sted i områder med befolkninger i bevægelse på tværs af porøse grænser, ligesom virussen har demonstreret sin evne til at sprede sig via flyrejser - i modsætning til hvad vi har set i tidligere udbrud, påpeger WHO-lederen.

- Smittetilfældene forekommer i landdistrikter, som er vanskelige at få adgang til, men også i tætbefolkede hovedstæder. Dette møde skal markere et vendepunkt i reaktionen på udbruddet, fastslår hun.

WHO hævede torsdag det anslåede dødstal med 57 til 729 og meddelte, at 122 nye tilfælde var blevet opdaget mellem torsdag og søndag i sidste uge. Tallene omfatter både bekræftede, sandsynlige og mistænkte tilfælde.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip