WHO-direktør langer ud: Fjernelse af restriktioner er for tidligt

Skrevet af Nicolai Busekist

119 uger siden

|

01/02/2022
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
At Danmark har fjernet alle landets restriktioner, har fået WHO-direktøren Tedros Adhanom Ghebreyesus til at reagere.

Dagens topnyheder

WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus har slået fast, at det er for tidligt for lande at erklære, at de har besejret Covid-19. Dertil har han også sagt, at landene ikke bør opgive at forsøge at reducere smittespredningen.

"Det er for tidligt for ethvert land enten at overgive sig eller at erklære sejr. Denne virus er farlig, og den fortsætter med at udvikle sig foran vores øjne," sagde Tedros Adhanom Ghebreyesus ifølge The Guardian.

Hans udtalelser kommer i kølvandet på, at Danmark som det første EU-land har ophævet alle sine restriktioner, til trods for rekordmange smittetilfælde med Omikron-varianten.

"Vi er bekymrede over, at der i nogle lande er opstået en fortælling om, at det på grund af vacciner og Omikrons høje smitteevne samt lavere sværhedsgrad ikke længere er muligt og ikke længere nødvendigt at forhindre smitte," sagde han, inden han fortsatte:

"Intet kunne være længere fra sandheden. Øget Covid-19-smitte betyder flere dødsfald."

Derudover påpegede han også, at siden Omikron første gang blev opdaget i det sydlige Afrika for ti uger siden, er næsten 90 millioner smittetilfælde blevet rapporteret til WHO. Det er mere end samtlige smittetilfælde i hele 2020.

Den nye coronavariant er ganske vist mildere, men alligevel understregede Tedros Ghebreyesus, at 'vi nu begynder at se en meget bekymrende stigning i dødsfald i de fleste regioner i verden'.

Ifølge WHO-direktøren er det vitalt, at verden bliver ved med at stræbe efter at standse smittespredningen.

"Vi opfordrer ikke noget land til at vende tilbage til såkaldt lockdown," sagde han, og tilføjede, at WHO 'opfordrer alle lande til at beskytte deres folk ved at bruge hvert værktøj i værktøjskassen - ikke vacciner alene'.

WHO-chefen understregede også behovet for at fortsætte med at spore nye varianter, herunder Omikron-undervarianten BA.2, der på nuværende tidspunkt er den dominerende undervariant i Danmark.

"Denne virus vil fortsætte med at udvikle sig, og det er derfor, vi opfordrer landene til at fortsætte test, overvågning og sekventering. Vi kan ikke bekæmpe denne virus, hvis vi ikke ved, hvad den gør," sagde han.

"Vi opfordrer til forsigtighed, fordi mange lande endnu ikke er nået toppen af Omikron. Mange lande har lav grad af vaccinedækning med meget sårbare individer i deres befolkninger. Og nu er ikke tiden til at løfte alle restriktioner på én gang," sagde Maria Van Kerkhove, der er teknisk ansvarshavende for Covid hos WHO, ifølge Reuters.

WHO's nødsituationschef, Mike Ryan, opfordrede landene til at fastlægge deres egen vej ud af pandemien, og ikke blindt følge andre.

Han sagde, at han frygtede, at politisk pres kunne resultere i, at nogle lande genåbner deres samfund for tidligt, hvilket fører til unødvendig yderligere smitte og dødsfald.