WHO frygter millioner af tilfælde af zikavirus

Verdenssundhedsorganisationen WHO frygter tre til fire millioner tilfælde af den myggebårne zikavirus og indkalder nu til krisemøde.

Lederen af WHO, Margaret Chan, siger, at der er indkaldt til et krisemøde i Genève 1. februar om udviklingen.

- Zika spreder sig nu eksplosivt, siger Chan, som torsdag ledede et møde for WHO's medlemsstater.

- Truslen fra sygdommen er gået fra en mildere trussel til "alarmerende proportioner", og der skal tages stilling til passende internationale foranstaltninger, siger Chan.

Marcos Espinal, som leder WHO's amerikanske gren for smitsomme sygdomme i PAHO, siger, at ny forskning om sygdommen viser, at tre til fire millioner mennesker kan blive smittet i Syd-og Mellemamerika.

Zikavirus regnes ikke i sig selv som meget farlig for patienten. Men virus er under kraftig mistanke for at kunne give alvorlige fosterskader, hvis patienten er gravid. I Syd- og Mellemamerika er der således blevet født mange børn med for lille hovedudvikling.

I alt 27 lande, hvor aedes-myggene er udbredt, har inden for de sidste ni måneder rapporteret tilfælde af mennesker smittet med zikavirus.

De fleste tilfælde er forekommet i Brasilien med anslået mellem 440.000 og 1,3 millioner tilfælde.

Zikavirus-infektion, der overføres med myggearten aedes, kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

Virusset blev først konstateret hos aber i Zikajunglen i Uganda i 1947. Det første menneske, der blev smittet, var ti år senere. Indtil 2007 forekom virussen kun sjældent i Afrika og Asien.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip