WHO med opløftende coronamelding

Foto: Shutterstock.com

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kommer med opløftende melding om, at vi potentielt nærmer os slutningen på coronapandemien.

Omikron-varianten har skubbet coronapandemien ind i en ny fase, hvilket kan vise sig at blive dens afslutning i Europa. Sådan lyder det fra WHO-direktør Hans Kluge.

Læs også

Sundhedsstyrelsen præsenterer nye corona-retningslinjer

"Det er muligt, at regionen er på vej mod en form for pandemisk slutspil," sagde Hans Kluge til AFP i et interview ifølge Aftonbladet, og tilføjede, at op mod 60% af indbyggerne i Europa kan være smittet med Omikron i marts.

Når den nuværende bølge af Omikron, der i øjeblikket raser i Europa, begynder at aftage, 'vil der i en del uger og måneder være en global immunitet. Enten takket være vaccinen eller fordi folk har immunitet på grund af infektionen'.

"Så vi forventer, at der vil være en periode med ro, før Covid-19 kan komme vende i slutningen af året, men ikke nødvendigvis, at pandemien vender tilbage," sagde Hans Kluge også.

Omikron-varianten, som undersøgelser har vist generelt fører til mindre alvorlige infektioner end Delta blandt vaccinerede, har givet et længe ventet håb om, at Covid-19 ikke længere vil være en pandemi, men derimod en mere håndterbar endemisk sygdom som influenza.

"Der er meget snak om endemisk, men endemisk betyder, at det er muligt at forudsige, hvad der kommer til at ske. Denne virus har overrasket os mere end én gang, så vi skal være meget forsigtige", udtalte Hans Kluge fra WHO også.

I WHO Europa, der omfatter 53 lande, herunder flere lande i Centralasien, stod Omikron for 15% af alle nye tilfælde pr. 18. januar. Det var en vækst fra 6,3% fra ugen forinden, lød det fra WHO.

Læs også

Pfizer melder ud: Årlig coronavaccine er målet

Danmark er også blevet hårdt ramt af Omikron-varianten, der har ført til meget høje smittetal. Langt størstedelen af alle smittetilfælde i Danmark er nemlig med Omikron.

 

Dagens Gossip