WHO: Seks afrikanske lande kan være malariafri i 2020

Seks lande i Afrika, som er det kontinent i verden med den største udbredelse af malaria, kan være fri for sygdommen i 2020.

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) mandag i en ny rapport, der markerer World Malaria Day.

Et af målene i WHO's malariaplan for perioden 2016-2030 er at udrydde sygdommen i mindst ti lande i verden ved udgangen af dette årti.

- WHO vurderer, at 21 lande er i stand til at nå dette mål, herunder seks lande i Afrika, hvor byrden af sygdommen er tungest, oplyser organisationen mandag.

De seks afrikanske lande er Algeriet, Botswana, Kap Verde, Comorerne, Sydafrika og Swaziland.

I Sydafrika er udryddelsen af malaria et af sundhedsmyndighedernes officielle mål. I 2014 registrerede man 11.700 tilfælde af sygdommen i landet - et fald fra 64.000 tilfælde i 2000.

- Gennem en målrettet indsats og samarbejde over grænserne har Sydafrika potentiale til at kunne eliminere malaria i 2020, står der i rapporten fra WHO.

Blandt de andre lande, som, organisationen mener, kan nå dette mål, er Kina, Malaysia, Sydkorea, Mexico, Argentina, Saudi-Arabien, Iran, Sri Lanka og Nepal.

Ifølge en anden rapport fra WHO offentliggjort tidligere på måneden blev malaria udryddet i henholdsvis Europa, Centralasien og Kaukasus i 2015.

Omkring 214 millioner mennesker var sidste år smittet med malaria. Af dem døde cirka 438.000 af sygdommen, hvoraf langt de fleste var afrikanske børn under fem år.

Ni ud af ti dødsfald, der relaterede sig til malaria i 2015, skete i Afrika syd for Sahara, oplyser WHO.

I begyndelsen af 2016 meddelte den britiske finansminister, George Osborne, og it-milliardæren Bill Gates, at Storbritannien og Bill Gates sammen vil donere tre milliarder pund over fem år - svarende til omkring 30 milliarder kroner - til forskning, der har til mål at udrydde malaria.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip