WHO udtrykker bekymring over nye tilfælde af polio

Verdenssundhedsorganisationen WHO advarer om, at sygdommen polio igen udgør en sundhedsfare, efter at der er konstateret nye tilfælde af den invaliderende sygdom i en række lande.

- De kriterier, der gælder for en trussel mod den offentlige sundhed, er opfyldt, siger WHO's assisterende generaldirektør, Bruce Aylward, til journalister i Genève efter at et krisemøde om virussen, som de fleste troede var ved at være udryddet.

- Hvis der ikke træffes forholdsregler, så kan situationen føre til, at vi ikke får vaccineret globalt mod en af de værste sygdomme, som kan forebygges med vaccinationer, siger han.

WHO indkaldte til krisemøde i sidste uge, efter at virusset var blevet opdaget i 10 lande - deriblandt i Afghanistan, Nigeria og Pakistan, hvor sygdommen stadig anses for at være konstant forekommende - også kaldet endemisk.

I 1988 var sygdommen endemisk i 125 lande.

WHO har udsendt en række anbefalinger sammen med advarslerne - blandt andet at alle udlandsrejsende vaccineres i de lande, hvor virusset er endemisk.

Antallet af registrerede tilfælde globalt er faldet fra 350.000 in 1988 til 417 i 2013, viser data fra WHO.

I år er 74 tilfælde registreret - 59 af dem i Pakistan.

Den uhelbredelige virus, som lammer børn, er også blevet konstateret i Syrien, og FN har begyndt et nyt vaccineprogram mod polio i Mellemøsten.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip