Wilbek tager medalje nummer 13 i dag

Dagens EM-finale mod Frankrig bliver Ulrik Wilbeks sidste som landstræner, og endnu engang er det lykkedes for succestræneren at sikre Danmark en håndboldmedalje.

Det bliver nummer 13 i rækken, der begyndte med sølvet ved kvindernes VM i 1993.

Det var her, nationen for alvor fik øjnene op for den blonde sprællemand og de piger, han havde arbejdet med siden ungdoms-VM i 1987.

Året efter blev det til EM-guld, mens de jernhårde ladies og deres træner måtte nøjes med bronze ved VM i 1995.

I 1996 lykkedes det for Wilbek at genvinde EM, og med OL-guldet i Atlanta i 1996 - der kom i hus efter at have været bagud med seks mål mod Sydkorea - og VM-triumfen i Berlin i 1997, sad holdet på alle de betydende internationale titler på én gang.

Herefter søgte Ulrik Wilbek nye udfordringer i Viborg HK, og først i 2005 vendte han tilbage som landstræner- denne gang for herrerne.

Året efter blev det til bronze ved EM i Schweiz, og VM i 2007 resulterede også i en tredjeplads.

Allerede inden EM i Norge i 2008 proklamerede landstræneren, at herrerne gik efter guldet, og det lykkedes.

Herefter fulgte et par mindre succesrige år med OL-nedtur i Beijing, en fjerdeplads ved VM i 2009 og en femteplads ved EM i 2010.

Men holdet blev genfødt ved VM i 2011, hvor det på næsten-hjemmebanen i Malmø blev til sølv inden det fantastiske EM i Serbien forrige år.

Danmark lagde forfærdeligt ud i turneringen og var otte sekunder fra uafgjort mod Makedonien og et farvel til turneringen allerede i mellemrunden.

Men sidsteøjebliksscoringen af Hans Lindberg holdt danskerne inde i turneringen, som de vandt efter 21-19-sejr i finalen over værterne fra Serbien.

Sidste år var alt lagt an til endnu en guldmedalje efter dansk semifinalesejr over forhåndsfavoritterne fra Kroatien, men Danmark faldt fuldstændigt sammen i VM-finalen og tabte 19-35 til Spanien.

Nu står Wilbek så i sin sidste store finale, der enten kan føje en guld- eller en sølvmedalje til samlingen, som indtil videre består af seks guldmedaljer, tre sølvmedaljer og tre bronzemedaljer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip