Wilders og Le Pen mislykkes med at danne EU-gruppe

Skrevet af admin

24/06/2014

Mest læste i dag

Det bliver ikke i denne omgang til noget politisk ægteskab mellem den hollandske EU-skeptiker Geert Wilders og den franske ditto Marine Le Pen.

Wilders, der står i spidsen for Frihedspartiet, havde sammen med fire andre partier, herunder Marine Le Pens Front National, forsøgt at danne en fælles gruppe i EU-Parlamentet.

- Desværre kunne vi ikke leve op til deadlinen for at danne en officiel gruppe 24. juni sammen med seks andre partier i Europaparlamentet, siger Wilders til det hollandske nyhedsbureau ANP.

De europæiske partier havde indtil tirsdag til at søge om at få status af gruppe i parlamentet efter sidste måneds valg, hvor EU-skeptiske partier i flere lande strøg frem.

Wilders har tidligere sagt, at han vil "ødelægge monsteret i Bruxelles indefra".

Det kræver mindst 25 medlemmer fra syv lande for at danne en formel gruppe i EU-Parlamentet. Den status giver adgang til økonomisk støtte og andre fordele.

Wilders og Le Pen havde ellers været optimistiske omkring at få yderligere to partier med på at danne gruppen. I forvejen var det belgiske højrefløjsparti Vlaams Belang, det østrigske Frihedsparti og Italiens Lega Nord udset til at være en del af alliancen.

Hollænderen er dog fortrøstningsfuld og regner med at kunne samle en gruppe i løbet af det næste halve år.

- Jeg er overbevist om, at vi kan gøre det senere på året, og at vi på det tidspunkt vil have fundet de nødvendige parlamentsmedlemmer fra syv medlemslande, siger Wilders.

Front National mere end tredoblede sit stemmetal og har nu 25 procent af de franske pladser i Bruxelles, mens Frihedspartiet i Holland gik lidt tilbage til godt 13 procent og mistede et sæde i parlamentet.

/ritzau/AFP