Wilders tiltalt for hadefuld bemærkning om marokkanere

Den kontroversielle hollandske politiker Geert Wilders er torsdag blev tiltalt for tilskyndelse til racehad.

Den hollandske anklagemyndighed oplyser, at sagen drejer sig om Wilders udtalelser i foråret, hvor han under en valgtale i marts spurgte tilhørerne, om de ville have flere eller færre marokkanere i deres byer og i Holland.

Samstemmende råbte publikum: "Færre! Færre! Færre!".

- Det skal vi nok sørge for, svarede Geert Wilders.

I et senere tv-interview brugte han vendingen "marokkansk afskum".

Bemærkningerne førte til 6400 politianmeldelser over hele Holland, og sagen har også vakt kritik i Wilders eget Frihedsparti.

- Politikere må gå langt i deres udtalelser. Det er en del af ytringsfriheden, men friheden er begrænset af forbuddet mod diskrimination, lyder det i en erklæring fra den hollandske anklagemyndighed.

Geert Wilders synes torsdag upåvirket af tiltalen, og han siger, at han blot sagde "sandheden".

- Jeg sagde, hvad millioner af mennesker synes og tænker. De offentlige anklagere bør gå efter jihadister i stedet for mig. Frihedspartiet er det største parti i meningsmålingerne, og eliten kan tilsyneladende ikke lide det, siger Geert Wilders.

Anklagemyndigheden har virket lidt tilbageholdende i at rejse tiltale i sagen, efter at man tabte en lignende sag mod Wilders i 2011. Begrundelsen var blandt andet, at det ifølge hollandsk lovgivning er tilladt at angribe en religion, men ikke en etnisk gruppe.

Retseksperter mener imidlertid, at anklagemyndigheden har en stærkere sag denne gang, hvor Wilders bemærkninger er gået på marokkanere og ikke islam som religion.

Også Hollands premierminister, Mark Rutte, har kritiseret Wilders, og han har sagt, at udtalelserne efterlader én "med en dårlig smag i munden."

- Han er igen gået for langt, sagde Mark Rutte.

Der er endnu ikke offentliggjort en dato for retssagen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip