William Hague trækker sig som britisk udenrigsminister

Storbritanniens udenrigsminister, William Hague, træder overraskende tilbage.

- I aften trækker jeg mig som udenrigsminister efter fire år på posten, skriver William Hague mandag aften på Twitter.

I stedet skal han nu være leder for Det Konservative Parti i Underhuset og valgkampleder for partiet frem mod parlamentsvalget i 2015, skriver flere britiske medier.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er han i sin nye stilling et medlem af regeringen, som internt organiserer dens politik i Underhuset, og som arbejder tæt sammen med regeringens chefindpisker, der er en særlig funktion i britisk politik

- Han vil fortsætte som viceminister og min politiske næstkommanderende frem mod valget - og det er godt at vide, at han vil være en del af kernen på det hold, der arbejder på en sejr til Det Konservative Parti ved næste valg, siger premierminister David Cameron.

William Hague trækker sig som led i en regeringsrokade, hvor mindst seks andre ministre også bliver skiftet ud til fordel for flere kvinder, skriver blandt andre The Daily Telegraph og BBC.

Det er den største rokade, siden David Cameron tiltrådte som premierminister i 2010.

William Hague har igennem hele sin politiske karriere haft betydningsfulde poster, inklusive posten som formand for Det Konservative Parti, mens Tony Blair og Labour sad ved magten.

- Jeg ønsker at slutte min tid i politik, hvor jeg begyndte, helt fremme ved frontlinjen, siger William Hague, der har siddet 26 i det britiske parlament.

Ved parlamentsvalget næste år er det slut.

- Efter parlamentsvalget vil jeg vende tilbage til at skrive, men samtidig være en aktiv støtte for Det Konservative Parti og kæmpe for de internationale sager, jeg tror på, fortsætter han.

Premierminister David Cameron roser William Hague for indsatsen.

- William Hague har i en generation været en af de lysende skikkelser i Det Konservative Parti, været en leder for partiet og tjent to regeringer.

- Ikke bare har han været en førsteklasses udenrigsminister - han har også været en nær fortrolig, en vis rådgiver og en fantastisk ven, siger han ifølge BBC.

Det nye hold ministre, der skal forsøge at få regeringen genvalgt til næste år, ventes at blive præsenteret tirsdag i London.

/ritzau/

 

Dagens Gossip