Yahya Hassan anker til landsretten: Det er en tøsemandsdom

Digteren Yahya Hassan er stærkt fortørnet over, at han mandag eftermiddag blev kendt skyldig i vold ved Retten i Aarhus.

- Det er en super halvhjertet dom. Hvis jeg har begået vold, skal jeg da ind og brumme, ellers skal jeg findes uskyldig, lyder det fra Yahya Hassan med henvisning til, at hans dom er betinget.

Den 19-årige dansk-palæstinenser mener, at han handlede i nødværge, da han i februar sidste år stødte sammen med en bekendt foran grillbaren Ali Baba i Aarhus, men retten fastslog, at han er skyldig i vold efter at have ramt sin modstander.

Hassan var i forvejen idømt fire måneders betinget fængsel for berigelseskriminalitet i en sag fra landsretten, og da der ifølge Retten i Aarhus var tale om vold af meget mild karakter, fandt man ikke grund til at øge straffen.

Men det er ikke godt nok for Yahya Hassan, der efter få sekunders samtale med sin advokat ankede dommen til landsretten.

- Jeg har altid kæmpet på modstanderens præmisser, om det er mod MF'ere, DF'ere, HA'ere, AK'ere, islamister, kommunister eller gemene galninge.

- Hvis I vil diskutere, så vil jeg diskutere. Hvis I vil være saglige, vil jeg være saglig. Vil I være barnlige, vil jeg være barnlig. Hvis I agter at skade mig, så agter jeg at forsvare mig. Jeg anker til frifindelse, siger Yahya Hassan, der finder Retten i Aarhus inkompetent:

- Som det har været tilfældet i dag, kan byretten være fyldt med landsbytosser. Vi har at gøre med en dommer, der ikke engang kender paragrafferne. Så der er ikke draget nogen konklusioner endnu, lyder det fra Hassan, der med vrede skridt forlod retten i sit mørkeblå jakkesæt med hestehalen dinglende i nakken.

Yahya Hassan var tiltalt for at have slået NI (den forurettede) to gange i ansigtet med knyttet næve, men det kunne hverken Yahya Hassan eller hans to livvagter genkende.

Retten vurderede da også, at der var tale om "vold i den meget lave ende".

På den baggrund afviste retten anklagemyndighedens krav om en ubetinget fængselsstraf på 30-40 dage.

I retten forklarede Yahya Hassans livvagter, at de havde set den unge digter skubbe eller slå offeret en enkelt gang, og at der formentlig snarere var tale om et skub end et regulært slag.

Ifølge Hassan var det imidlertid ikke med vilje, at han ramte NI. Han havde følt sig truet og ville blot beskytte sit ansigt mod slag fra NI, som han troede var på vej.

Omvendt fortalte den forurettede, at Yahya Hassan pludselig slog ham i ansigtet, efter at anmelderen havde henvendt sig og spurgt, om "det virkelig var værd at skrive på den måde om sin familie og om religion".

/ritzau/

 

Dagens Gossip