Yahya Hassan fængslet for grov vold efter skudepisode

Digteren Yahya Hassan er i et grundlovsforhør ved Retten i Aarhus mandag eftermiddag blevet varetægtsfængslet i fire uger. Han er sigtet for grov vold og ulovlig våbenbesiddelse efter en skudepisode søndag aften.

I grundlovsforhøret nægtede den 20-årig digter sig skyldig, og han kærede på stedet varetægtsfængslingen til landsretten.

I alt blev der affyret fem skud ved Fjældevænget i Hasle søndag aften, og en 17-årig dreng blev ramt i foden. Han er dog uden for livsfare.

Senere på aftenen blev Yahya Hassan anholdt på en adresse i Rønde.

Både anklager og forsvarer bad om lukkede døre ved grundlovsforhøret, hvilket dommeren efterkom. Derfor er det uvist, hvad Yahya Hassan har forklaret om episoden.

Da det timelange grundlovsforhør var forbi, mødte senioranklager Lars Petersen, Østjyllands Politi, pressen.

Her erklærede han sig tilfreds med fængslingen af digteren.

- Det var det, vi bad om. Nu er han varetægtsfængslet, og så kan efterforskningen foregå stille og roligt de næste fire uger, sagde anklageren.

Yahya Hassan er sigtet for grov vold og for ulovlig våbenbesiddelse. Hvis han kendes skyldig i sidstnævnte, vil det udløse mindst et års ubetinget fængsel.

Forsvarsadvokat Hanne Ziebe beklagede dommerens beslutning om fængsling.

- Vi havde en kamp om, hvorvidt han skulle varetægtsfængsles, og det blev der desværre truffet beslutning om, lød det fra forsvareren, der havde en hilsen med fra hovedpersonen selv.

- Jeg skulle hilse pressen fra Yahya Hassan og sige, at han har det godt, og at han skriver på sin digtsamling, sagde Hanne Ziebe.

Hun sagde dog, at det havde været et hårdt og turbulent forløb for digteren, men at hun var overbevist om, at han nok skulle komme stærkt igen.

Ved retsmødet mødte Yahya Hassen op med armen i gips efter en episode for nylig, hvor han blev kørt ned. Han har selv forklaret, at han løb ud foran en bil for at slippe væk fra nogle forfølgere, som jagtede ham med sværd.

Yahya Hassan har i den seneste tid været særdeles aktiv på de sociale medier, hvor hans adfærd på især Facebook har skabt stor debat på digterens profil.

I februar blev han sigtet for at have kørt bil i narkopåvirket tilstand. Det betød efterfølgende, at Nationalpartiet gav den 20-årige aarhusianer sparket fra partiet.

Til avisen Metroxpress sagde Hassan forleden, at han har været udsat for tre drabsforsøg inden for de seneste to måneder.

Yahya Hassan mener, det er hans islamkritiske digte, som har fået stærke kræfter i det islamiske miljø til at stræbe ham efter livet.

Forlaget Gyldendal bekræfter, at Yahya Hassan arbejder på en ny digtsamling. Manuskriptet er ikke afleveret endnu, men forlaget regner med at udgive den nye bog til efteråret, oplyser Gyldendals litterære direktør Johannes Riis.

Han har ikke nogen kommentarer til den verserende straffesag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip