Yahya Hassan kan nå det endnu: Opstillingsfrist 7. juni

Søndag 7. juni klokken 12 er sidste frist for kandidater, der vil stille op som løsgængere ved det kommende folketingsvalg. Det oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Det kan blandt andet blive relevant for digteren Yahya Hassan, der sammen med Nationalpartiet forsøger at samle nok vælgererklæringer ind til at blive godkendt som parti.

Men der er lang vej igen, og partiet har varslet, at dets kandidater vil opstille som løsgængere, hvis missionen om at opstille som parti mislykkes.

Fristen for at indsamle det krævede antal vælgererklæringer er 15 dage før valget, det vil sige 3. juni. Nationalpartiet mangler omkring 6500 godkendte vælgererklæringer, og partiet er stærkt kritisk over for den proces, der kræves for at få erklæringerne i hus.

- Det er et udtryk for et meget bureaukratisk og udemokratisk system, sagde formand Kashif Ahmad tidligere onsdag til Ritzau.

Han er frustreret over, at kommunerne rent faktisk har godkendt mere end 30.000 vælgererklæringer.

Mere end halvdelen af dem er bare ikke nået det sidste stykke vej fra underskriveren og ind på partikontoret, og så tæller de ikke.

Mens Nationalpartiet fortsat kæmper har Retsforbundet opgivet at stille op til dette valg. Partiet meddeler på Twitter, at det hellere vil bruge kræfterne på at forsøge næste gang.

Til valget kan man enten stille op for et af de otte partier, der blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011, og som automatisk er opstillingsberettigede, eller for Kristendemokraterne eller Alternativet, der også allerede er opstillingsberettigede.

Kandidater, der ønsker at opstille uden for partierne, skal sammen med kandidatanmeldelsen indlevere underskrifter fra mindst 150 og højst 200 stillere i den opstillingskreds, hvor kandidaten stiller op.

Indtil nu er komikeren Jacob Haugaard den eneste, der er blevet valgt som løsgænger til Folketinget i 1994.

/ritzau/

 

Dagens Gossip